Zebraflickan

Åkerman, Sofia

| 2004

Flag from sv

177


?Mina tankar var det sjukaste, jävligaste, mest korkade, hemskaste och skräckinjagande någon kan föreställa sig. De var oförklarliga, och hängde inte alls ihop. En del av mig tyckte att jag hade segrat, att jag hade lyckats bra med balansgången mellan livet och döden. En annan del av mig skrek av rädsla och panik, för den visste att det skulle hända igen. Den delen visste också att Sofia faktiskt inte var odödlig.? ?Zebraflickan? skildrar en artonårig flickas kamp för att frigöra sig från sin självdestruktiva demon Lucifer, som har drivit hennes självskadehandlingar så långt att läkarna givit upp hoppet. Man får följa hennes tankar, hennes rädsla för att bli frisk och bortglömd, och hennes skam över sig själv, men också lyckan när hon upptäcker att världen inte var som hon trott. Självdestruktivitet är ett ökande problem i samhället, ett problem som finns i nästan varje högstadie- och gymnasieklass....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

en inblick i ungdomars självdestruktivitet

T

Tindra Jansson

2017-06-04

Betyg

Riktigt bra bok! Rekommenderar starkt. Fint skrivet med liknelser och formuleringar samt stt handlingen är otroligt spännande. Mycket läsvärd.

Linda Åslund

2012-05-31

Betyg

De tyngsta stunderna och svårigheterna beskrivs öppet och odramatiskt. Mina tankar går till Heberlein och Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, fast här är huvudpersonen yngre och de lyckliga stunderna känns fler, varmt och vackert beskrivna. Boken känns ärlig och lättläst, trots att ämnet är jobbigt - den ger mig känslan av att den inte kunde vara skriven på något annat sätt och jag är glad att den skrevs. Därför får den ett högt betyg av mig.

kristina johansson

2010-07-02

Betyg

En bland de starkaste böckerna jag läst. Känner mig alldels paralyserad av så många tankar som väckts inom mig. Min bästa väns dotter var en zebraflicka, bara 14 år gammal tog hon sitt liv i november och den här boken känns som om det var hennes liv, med den skillnaden att hon inte orkade springa på savannen. Vilken stark resa författaren har gjort.

Erica Graaberg

2010-03-01

Betyg

Absolut superbra bok att ha som handledning för att kunna "förstå" hur självskadare och suicidare lever och tänker. Nyttig bok för samhället, duktig författare och bäst av allt - självupplevd historia.