Ljudbok

Yngling på guld

Brunner, Ernst

| 2007

Flag from sv

37


"Fräck konstkupp mot Nationalmuseum - stort pådrag i natt efter beväpnade rånare.""En tavelkupp vars brutalitet och fräckhet saknar motstycke i svensk kriminalhistoria."Dagstidningarnas förstasidor 23 december år 2000. Vad hade hänt? En mycket liten tavla som i fyrtiofyra år hängt ganska obemärkt på en vägg i den holländska 1600-talssamlingen på Nationalmuseum hade blixtsnabbt klipps ner med avbitartång av en beväpnad svartklädd man och förts bort.Vad var det för tavla?Ett ovärderligt självporträtt av Rembrandt Harmenzoon van Rijn, framställt i Leiden 1630. Utfört med finslipad kopparplåt som grund, täckt med bladguld och bemålat. Ett konsttekniskt genombrott.Tavlans tillkomst och vandring genom historien och runt i Europa är i sig ett äventyr med olika ägare och placeringar innan den till sist kommer till Nationalmuseum. För att en dag bli stulen. En kvalificerad...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

K

Kristina Norin

2011-07-30

Betyg

Fascinerande bok om ett djärvt men dumdristigt brott, klart läsvärd! Framförallt delen om tillblivelsen av sjävporträttet av Rembrandt är en ren njutning att läsa.

Bia Sigge

2011-02-10

Betyg

Märkligt ojämn bok, men partierna om Rembrandt är alldeles underbara!

Engelska Väninnan

2010-02-14

Betyg

Vad har hänt? En gång i tiden kunde Brunner skriva, men nu?! Romanen är skriven på svenska, men jag hänger inte med. Jag har bara läst ett tjugotal sidor. Kan inte låta bli att jämföra med Lapidus, som verkligen kan skildra brott och brottslingar. Citat ur boken: Vid ratten satt kvinnan som kunde gå i döden för honom, en attraktiv dam med blicken stadigt fäst på grusvägen som körde i klänning utan trosor och sa att hon var glad att det var över.