Hjärtslitande om att bära sitt arv. Att kämpa framåt, falla, fortsätta kämpa. Om solidaritet. Om klass.
2014-05-02
Krisitan skriver på ett mycket bra sätt.
Lite annorlunda men riktigt bra.
Kan rekommendera varmt.
Jag kan känna frustrationen, kylan, uppgivenheten när Kristian Lundberg berättar om sitt arbete på Yarden i Malmö hamn. Det är inte många, kanske särskilt inte i det bottenskikt av samhället där Lundberg befinner sig, som kan beskriva sin situation på det sätt som Lundberg gör. Det en bok med mycket tankar, känslor och beskrivningar och jag slås av insikten att man nog kan skriva en bok om vad som helst. Alla människor har någon historia att berätta.
Det här är en sån där bok som man borde gilla för att visa hur intellektuell man är. Jag är nog inte så intellektuell för jag hinner tröttna rejält på allt bildspråk, som till viss del känns som gymnasiala tungsintheter. Men när jag kommer till skildringen av arbetet på Yarden och hur omständigheterna formar människan, så bränner det till. Angeläget, för att använda en floskel.
Halva boken var väl typ som om en deprimerad Ranelid skulle ha skrivit den "att jag är både och: både ljus och skugga" eller "och detta åskväder som jag nu fångar i berättelsen finns i mig" sådana där... svulsterier. Men sen så, sen fick den fart. Då Lundberg faktiskt hade något att berätta
En drabbande prosabok av en av mina favoriter bland nutida svenska poeter. Här berättar Kristian Lundberg om hur han efter en resa uppåt i klasshierarkin faller hårt ner igen och försöker hanka sig fram som uthyrd daglönare i Malmö hamn. Ett viktigt vittnesbörd om klassamhället Sverige idag, arbetsvillkoren på "golvet" och hur ens bakgrund präglar en.
2012-06-14
Gripande och äkta. Tackar för att Kristian delar med sig av sitt öde på detta fina sätt. Jag har lärt mig mer om livet.
2012-04-27
Den är en sorg och en skam på Sveriges banér att medborgarrätt heter pengar skrev Heidenstam för 100 år sedan.
Det är en sorg och en skam att yarden är en rykande aktuell och modern bok. dessutom naket och ärligt skriven.
Ingen feel good bok, jag föredrar såna men vill inte blunda för verkligheten, som ibland kan vara skitdålig. Det är en bitter man (författaren) vi får följa i den här boken. Bitterheten är kanske befogad men det blir lite väl bittert för mig. Läsupplevelsen anser jag vara medelmåttig, men läs boken ändå för den belyser något som inte ska döljas i mörker.
2012-01-04
Jag läser och imponeras över att man kan uttrycka så mycket med så lite text. Han gestaltar sitt liv i korta meningar och bisatser. Underbart.
2011-12-30
En mäktig liten bok om att bevara människovärdet på en människoförnedrande arbetsplats. Berättat med rak öppenhet medan vreden växer fram mellan raderna.
bemanningsföretag - så vidrigt att det får finnas och att arbeta får behandlas på detta sätt! detta är bidraget med yarden som jag ser det, att lundberg lyckas förmedla känslan och otryggheten i att arbeta under sådana förhållanden. har svårt för språket, när han uttrycker sig mer i prosa.
2011-07-06
Ge inte upp efter de första sidornas tråkiga dravel om känslor... det blir bättre, om än inte super bra men ändå läsvärt. Framförallt intressant för oss som är uppväxta i Malmö.
Tre stjärnor för att jag kan inte uppleva boken som ärlig, det är ngt som stör mig . Personerna träder inte fram möjligen mamman, författaren själv blir en obotlig misantrop. Tiden det tar att läsa är inte bortkastad och det raka språket tilltalar mig även om den kunde ge liiite svar oxå till de egna tillkortakommandena.
2011-04-06
Fantastiskt att man kan skildra en sådan nöd med sådan lätthet och vackert språk. Bokens jag sätter sig direkt i hjärtat och i hjärnan. Jag har redan börjat på den fristående fortsättningen: "Och allt ska vara kärlek".
Något så otidsenligt som en modern arbetarskildring. Det är en drabbande skildring av fattigdom och utnyttjande. Jag tänkte på George Orwells berättelse 'Nere för räkning i Paris och London' när jag läste den.
De är skriven på ett så vackert språk att det är en njutning att läsa den.
Jag får börja med att berätta att jag läst boken som ljudbok :-).
Jag hade inga direkta förväntningar på boken trots att den varit som omskriven. Jag får säga att jag blev väldigt positiv läsupplevelse. Det är en bok som engagerar och berör mig.
Kristian Lundberg har skrivet en avskalad, rakt och uppriktig bok om sitt liv och arbete på Yarden. Språket är fantastisk och berättandet är poetiskt.
Det är ingen vacker bild Kristian målar upp av Yarden och arbetsvilkoren där. Han förmedlar en känsla av hopplöshet och maktlöshet. Att vi alla är utbytbara. Han skildrar hur det är att stå utanför samhället på ett övertygande och gripande sätt.
Boken beskriver en del av arbetsmarknaden som det talas väldigt lite om trots att det är många personers vardag. Boken beskriver hur det är att vara fattig och blottstäld i det moderna samhället.
På www.bokbrus.se finns fler ljudboksrecensioner.
/Pia
Så positivt överraskad har jag inte blivit på länge. Vacklar mellan 4 och 5 i betyg. Det är märkligt hur olika man läser en bok. En bok om de människor som slavar på samhällets bakgård men också en uppväxtskildring i klass med Svinalängorna och en sökande undrande berättelse om en författares liv. Helt outstanding i sin enkelhet.
2010-12-23
Det finns en skuggvärld, mer verklig än den sanna världen, de lyser upp andra lagar, följer ett annat moraliskt mönster men på ett paradoxalt sätt känner jag mig mer hemma här.
Det här ska vara en berättelse om arbete – ett epitet som inte räcker till. Lundberg släpper oss våldsamt nära inpå något som oroväckande nog verkar vara hans sanning. För varför skulle han ljuga med sitt egna namn? Nej, i vilket fall måste kan kommit otäckt nära något som bör svida till i alla normalt funtade läsares inre. Yarden är Lundbergs berättelse om att vara fattig i det moderna landet Sverige. Om att hamna på välfärdens skuggsida. Om hur dyrt det är att inte ha råd. Om att en gång ha tagit sig upp därifrån, ha klättrat till något slags erkännande, sen bli refuserad och falla tillbaks till överlevnadslivet. Glömma ett slag, men ha det i sig. En klassresas behagliga väg upp, men desto svårare retur. Yarden beskriver det sanna arbetets inverkan på individen. Kapitalets makt, kurvan av normer och definitioner på existensminimum.
I Malmös hamnområden visar Lundberg hur svensken som nått väldigt nära sin egen botten möter andra som flytt något lång värre. Obeskrivligt. Nu varandras likar? Ett konsortium av timanställda utan rättigheter som ingen behöver kännas vid. Svartarbetare som inte ens släpps in under tak för att värma matlådan till lunch. De trodde ni var polacker. Obegränsat antal timmar, minusgrader, ibland full storm. En skugga bland skuggorna, en röst i vinden. Kort och gott ett elände. En modern statarhistoria. Rakt på och inget kul. Samtidigt en språklig njutning och berättelsen om den personliga relationen till frihet som det rena oberoendet i skrivandet eller pengarna knutet till arbetet. Det handlar om att skapa en relation mellan vad jag får betala existentiellt och vad jag får i likvida medel.
Den vanligtvis iakttagande och beskrivande Kristian tvingas nu uppleva, delta, brännas – hitta en egen linje under det kaosartade. Det kan vara hans teknik för att fånga läsaren, men jag tror honom. Ryser. Tusen nålar av utmattning i hamnen, förakt mot situationen och av språklig briljans, men också av frustrationen i att budskapet troligen inte kommer nå de som behöver det mest. De som omvandlar fasta anställningar till tillfälliga jobb hos bemanningsföretag för att slippa ansvar och hänsyn. De som utnyttjar de svaga för att de kan. Yarden beskriver ett arbete som var mig obekant. Kanske motsatsen till min varma sovmorgon. Nu vet jag hur det kan se ut och vart jag inte vill sluta. Över Malmös industri- och hamnområden vilar numer ett betydligt mindre romantiskt skimmer. Man kan säkert känna sig hemma i arbete och ansträngning, men knappast där.
Av: Christian Rydberg Åkesson
Tyngd av akuta, självförvållade?, ekonomiska problem och bittra minnen och barndomsupplevelser sjunker han från den relativa höjden till den absoluta botten. Men, tycks det mig, med bibehållen energi, kraft och förmåga. Lundbergs bok sätter sökarljuset på de vidriga förhållanden som många tvingas leva under men också att det, trots allt, finns hopp.
Håller med Lars Kristian nedan, som skrev: "Boken framstod för mig som en bra start på något jag mycket gärna vill läsa". Personteckningen går inte på djupet och jag hade gärna velat veta mer om huvudpersonens liv och hur han hamnade i den situationen. Tycker dock mycket om Kristian Lundbergs språk och vill gärna läsa mer av honom.
Om man redan köpt ideen om att vi bor i ett klassamhälle och att det faktisk finns en riktig underklass i Sverige fattes det något i Lundbergs senaste bok. Den kommer aldrig riktig igång. Hela boken utlovar något som ska komma, men som inte kommer. Texten utlovar ett djupare porträtt av morsan, men när det väl kommer är porträtten inte särskild djup, men snarare platt och i bara en dimension. Det samma gäller hans jobbarkompisar och slutligen även huvudkaraktären själv.
Boken framstod för mig som en bra start på något jag mycket gärna vill läsa, men det blev med starten/inledningen. Jag läser texten in i traditionen jag har lärt mig heter (extremt utlämnande) NeoRealism där man också hittar Noréns dagböcker, och senare strålande Knausgård (Min Kamp 1 -4), dock kommer inte Lundberg i närheten av de två nämnda, och jag tycker Åsa Linderborgs, Mig äger ingen, faktisk fungerar bättre inom genren utlämnande arbetarklass litteratur. Det ska bli spännande att se vad Lundberg kan prestera framöver, för han skriver ju riktig bra.
Det kommer allt fler böcker som beskriver ett klassamhälle av idag. Yarden beskriver en verklighet som jag tycker är angelägen, men dåligt betalda slitsamma arbeten för illegal arbetskraft eller människor längst ner på den sociala stegen. Företagen behandlar sina anställda väldigt illa och anställningstrygghet är ett ord som inte existerar.
För mig är det ändå svårt med pessimismen i boken. Jag vill så gärna ändå tro att det är möjligt att ta sig ifrån en eländig situation. Att hålet i vårt välfärdssamhälle inte är så stora som boken skildrar, men jag är rädd att jag har fel.
:"Han var tretton år. Vad vet man när man är tretton? Ingenting, svarar du. Jag säger: det beror på var man bor." Det är nyckelformuleringen i Kristian Lundbergs bok.
En vit mans berättelse från underklassen har, åtminstone tillfälligt, stört den curlade, coachade och positivt tänkande medelklassens ljusröda sinnesro lite mer än vad berättelser om svarta afrikaners underbetalda nattstädande på McDonalds brukar göra.
Det är en koncis och välskriven liten bok, men utan nån egentlig framåtriktad handling, vilket gör den alltför lätt att lämna halvläst. Detta trots en ärlighet som inte gör något som helst väsen av sig, men är desto naknare. Långt ifrån Alakoskis, Lundgrens eller Rydbergs "tyck-lite-synd-om-mig-då-bekännelser". Och det är just den ärligheten som gör att jag kanske kommer att läsa Lundberg igen.