Yacoubians hus

al-Aswany, Alaa

| 2008

Flag from sv

538


Beläget mitt i Kairos myllrande kärna ligger Yacoubians hus, uppfört på trettiotalet i europeisk stil och en gång hemvist för ministrar och miljonärer. Numera finns där alla sorters människor: en fattig men vacker kvinna som snabbt får lära sig att mäns lustar är det som styr samhället, portvaktarsonen som på grund av sin bakgrund nekas inträde till polishögskolan och vänder sig mot religiös fundamentalism, chefredaktören som i varje ny man han möter försöker hitta tillbaka till det han upplevde med sin förste älskare, en korrupt rikeman som tänjer på Koranen för att tillgodose sina egna begär.   I Yacoubians hus blandas hyresgästernas öden med minnen från en annan tid och bilder från dagens Egypten, en smältdegel där religiös extremism och politisk korruption föder varandra, där ungdomlig entusiasm snabbt kan förbytas i ursinne, och där gamla seder blandas med den...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Fia Kitti

2020-08-29

Betyg

Egentligen en bok i min smak. Men kändes så daterad och rutten då alla män beskrivs med egenskaper och alla kvinnor med kroppsdelar. Istället för en femma blir det en trea för det är omöjligt att se förbi det.

S

Susan de Freitas

2015-01-01

Betyg

Poetisk, spännande, intriger och vackert, våld, kärlek, politik, familjehistorier, här finns allt och man får en inblick i Egyptens moderna historia, läs den!

J

Johanna Yourstone

2014-02-24

Betyg

Hade höga förväntningar på arabvärldens mest lästa bok, det höll sig de första kapitlen men sen tröttnade jag totalt på hur män respektive kvinnor framställs av författaren (män - baserat på deras prestationer, yrkesroll etc, kvinnor - baserat på mjukhetsgrad av håret, yppighet av barm etc). Det hade känts mycket intressant av en nyanserad skildring av ett könssegregerat samhälle där könsrollerna i hög grad bestämmer vem man är och vilka möjligheter man har, men författaren ger en könsstereotyp framställning av karaktärerna som jag till slut mår illa av.

Elias Chougui

2012-04-29

Betyg

Annorlunda på ett inte så annorlunda vis...
svårt att förklara.

T

Thinka Berg Sköld

2011-11-18

Betyg

En itressant och välskriven berättelse som visar på de grundläggande samhällsproblem i det korrupta Egypten

Josefine Ejebjörk

2011-10-03

Betyg

En bra bok, intressanta historier sett från taket av ett hus i Kairo.

Ulla Englund

2011-05-28

Betyg

I romanen myllrar det av människor i och huvudsakligen på taket till ett gammalt slitet hus, rika människor i lägenheterna och fattiga på taket. Historier om kärlek och hat, islamism och hämnd, syskonosämja och lurendrejeri följs åt parallellt. Jag tycker att författaren lyckades bra med de många sexskildringarna, om korrumptionen, det är en fullödig roman.

Nils Thor

2011-02-27

Betyg

Det bor många människor i Yacoubians hus. Alla har de olika levnadsöden. Här skildras det förtryck som det egyptiska folket nu protesterar mot. Mycket intressant läsning.

E

Eva Sahl

2011-01-19

Betyg

Intressant bok om Egypten i modern tid

Charlotta CG

2010-12-09

Betyg

En närmast burlesk roman och det som gör att den inte får en femma är att jag gärna hade tagit emot några kapitel till för att få se hur livet tog sig för en del av karaktärerna vilka lämnades därhän på ett lite snöpligt vis. Jag ser att några kommenterat att boken är gubbsluskig men för mig är det mest en beskrivning av människans behov uttryckta genom arabvärldens ögon som beskrivs med allt vad det innebär av förnedringar. Vi får även ta del av kvinnornas tankar av förakt och frustration kring männen de har omkring sig och kring de restriktioner de har i sina liv jämfört med männen.
Boken fick mig väldigt nyfiken på Egypten på grund av sin blandning av terror och total frispråkighet som jag tidigare hört talas om i media och på historielektioner men som här blev så mycket mer levande och komplex och inkluderade klasskillnader och annat. En utmärkt introduktion till arabvärldens litteratur för mig som också stundtals undrade över hur mycket mer samhällskritisk författaren hade vågat vara och om han ville det eller om han var nöjd med detta "skildrande mellanläge".
Många namn att hålla reda på? Jodå, men inte mer än i en rysk klassiker med alla sina smeknamn. Det är nog bara det att arabiska namn är svårare att hålla isär för en svenskspråkig läsare.

I

Ingrid Selnes

2010-12-07

Betyg

Jag tyckte väldigt mycket om boken. Ett galleri av personerna i ett hyreshus i Kairo med vitt skilda syn på livet. Stark skildring av erotik och politik, av pengars makt och kvinnors utsatthet.

Maria B Hansson

2010-11-20

Betyg

Levande beskrivet om livet i ett hus i Kairo. Jag sögs in i berättelsen (läste den när jag var i Egypten) och kunde nästan föreställa mig dofterna och hettan och språket. Välskrivet och engagerande. En inblick i hur det är att leva i Egypten. Lämnade en liten orolig känsla i magen - så föds terrorism, genom att hålla folket fattigt och okunnigt och skylla allt på Allah. Fy.

S

Sami M

2010-11-01

Betyg

Burlesk, fruktansvärd och vacker.

Engelska Väninnan

2010-08-10

Betyg

Mer än läsvärd roman, därför att vi får lära känna en del av Egyptens historia. Yacoubians hus ligger i Kairos gamla västerländska stadskärna. Stadsdelen liksom huset är i förfall. Här bor nu både fattiga och rika. Genom bokens personer, som är många, ta fram papper och penna, får vi en bild av ett korrumperat statskick. Det är underhållande och lite ytligt om personerna. Men kritiken finns ju där och författaren kanske inte vågade gå längre. Världens mest sålda arabiskspråkliga roman.

Karin Stenman

2010-08-10

Betyg

Män, bara män så längt ögat når men gillar man att läsa om sexistiska och korrupta kulturer är den kanon..

Anita Lundgren

2010-06-05

Betyg

Först var jag inte så förtjust i denna bok, men den har satt sig. Jag blev alldeles förskräckt över kvinnornas utsatthet, så bra beskrivet. Att inte ens ha rätt till sin egen kropp! Även den unga killen som ville bli polis minns jag länge.

M

Margareta Ekelund

2010-04-19

Betyg

Mycket bra, rolig, gripande - perfekt ingång till modern egyptisk litteratur.

Engelska Väninnan

2010-02-12

Betyg

Mer än läsvärd roman, därför att vi får lära känna en del av Egyptens historia. Yacoubians hus ligger i Kairos gamla västerländska stadskärna. Stadsdelen liksom huset är i förfall. Här bor nu både fattiga och rika. Genom bokens personer, som är många, ta fram papper och penna, får vi en bild av ett korrumperat statskick. Det är underhållande och lite ytligt om personerna. Men kritiken finns ju där och författaren kanske inte vågade gå längre. Världens mest sålda arabspråkliga roman.

Emily Karlsson

2010-02-09

Betyg

Behaglig läsning! Visst var det många personer att hålla reda på, men jag tyckte inte det var särskilt besvärligt. I varje nytt avsnitt tog det oftast inte mer än någon rad innan man (jag) förstått vem i berättelsen det handlade om (sen att jag inte la namnen på minnet är en annan sak, ödena mindes jag ändå). Välskriven!

Kenneth Olausson

2010-01-03

Betyg

In och ut ur Yacoubians hus rör sig ett myller av människor som genom sina historier tecknar en allmänmänsklig bild av allas vår tillvaro.

Ulrika Birkeldh

2010-01-03

Betyg

Alldeles för många personer att hålla reda på. Rörigt!

Charlotte Björk

2009-12-29

Betyg

Intressant persongalleri, men ooj vad många personer man behöver hålla reda på! Lite för rörigt, och lite för gubbsluskigt för min smak.

N

Nedhal Pirababi

2009-12-08

Betyg

Vågad bok om livet i egypten med sprktra av människor och mycket som händer "under bordet" och offentligt. Rekommenderar varmt. Har blivit film och det finns på DVD.

Miss Yoga

2009-07-23

Betyg

Trots det mycket manliga perspektivet - kvinnorna i boken är bifigurer - en mycket läsvärd roman. Bitvis underhållande, och alltid väldigt lärorikt. Den unge mannens val att gå med i en islamistisk grupp framstår som begripligt, efter att han blivit diskrimenerad och föraktad av samhället och andra människor.

Eva E

2009-06-29

Betyg

Riktigt bra berättad mot egyptiens våldsamma hisotoriska fond. Läs den.

Betyg

Den här skulle vara så fantastisk - vilket den på sätt och vis också är med tanke på det myller av personer som rör sig in i och ut ur berättelsen. Den ger definitivt en känsla för hur saker och ting kan förhålla sig i en främmande stad, i en annan kultur, MEN - Aswany gör det på ett sådant kallt och distanserat sätt. När en pojke blir utsatt för sexuella övergrepp så reagerar jag inte förrän efter flera sidor. Allt händer och är fullständigt naturligt, vilket förmodligen är en av romanens alla styrkor,men i slutändan lämnar berättelsen mig ändå rätt oberörd.