Winston Churchill Del 1. 1874-1939

Bengt Liljegren,

| 2013

Kritikerrosade Bengt Liljegren är äntligen aktuell med en ny biografi. Efter framgångarna med sina böcker om Karl XII, Alexander den store, Adolf Hitler och Pink Floyd har han nu tagit tjuren vid hornen och skriver om ännu en omdebatterad gigant. Winston Churchill är tveklöst en av 1900-talets stora profiler, och en av Storbritanniens starkast lysande stjärnor. Men hans liv var inte på något sätt rosenskimrande, utan snarast en politisk och personlig berg- och dalbana. Han var ömsom i värmen, ömsom i kylan. Hans åsikter gick inte sällan emot strömmen och han var ökänd för sina långa monologer. Samtidigt hade Churchill en enorm arbetsförmåga, och han var en synnerligen gemytlig person som ofta charmade sin omgivning. De allra flesta känner honom som mannen med cigarren och V-tecknet, en man som på ett avgörande vis påverkade andra världskrigets utgång. I Winston Churchill, del 1, får...

L

Lena Wallsten

2017-09-22

Bengt Liljegrens bok är fängslande.

G

Göran Claesson

2014-03-03

Jag sträckläser Bengt Liljegrens biografi om Winston Churchill 1874-1939. Att han var premiärminister under andra världskriget och oförsonlig motståndare till Hitler känner nog de flesta till, men hur var han innan? När andra världskriget bryter ut är han trots allt 65 år. Vad formade honom tidigare?

Fram träder bilden av en man med outtröttlig energi, som klarar sig genom alla kriser. Han är oerhört produktiv, inte minst som författare. Gång på gång hamnar han i den politiska kylan, men han reser sig alltid och kommer igen. Som oförbätterlig imperialist, med klart rasistiska åsikter, självcentrerad och äregirig kan det tyckas vara en gåta hur han lyckas bli premiärminister, men Liljegrens spännande skildring ger svaret.

Jag lär mig mycket om 1900-talshistoria (och en del 1800-tal) och faktiskt får en del av världens konflikter, som pågår än idag, sin förklaring i boken. Ett exempel är från Kairokonferensen 1921, då Churchill var kolonialminister, att trots invändningar så skapades den konstgjorda staten Irak (som då var engelskt FN-mandat). Hade det i stället blivit en kurdisk stat i norr, sunnitisk i mitten och en shiamuslimsk i söder hade situationen varit annorlunda idag.

Churchill bidrog som kolonialminister till en karta över Mellanöstern som till stora delar existerar än idag, med splittring och oroligheter som plågar många länder. För att inte tala om Palestina där han tyckte att det räckte med att avskilja området öster om Jordanfloden (Transjordanien) till palestinierna och låta inflyttande judar ta över området mellan Medelhavet och Jordan. Att de araber/palestinier som berördes inte godtog detta bagatelliserade Churchill.

Och så vidare. För mig var Bengt Liljegrens bok en guldgruva på många sätt. Lysande skriven och lättläst, så lärde jag mig så mycket mer än om Churchill. Solen gick aldrig ner över det engelska imperiet under Churchills tid så det blir samtidigt en skildring av hur världen såg ut under hans första 65 år.