I den här boken får William och hans kompisar en ny kompis. Det är roligt! Man kan lära sig olika saker från olika kompisar. Barnen kan olika språk och William känner sig lite ledsen för att han bara kan svenska. Men sedan kommer han på att han faktiskt förstår ett språk till ... Lär känna William och hans nya kompis i denna mysiga bok. Den är skriven av Marie Rydell, för-fattare till böckerna om Kråke och illustrerad av Karin Eriksson som tidigare illustrerat Rebussånger.
@barnboksfamiljen på instagram
2020-01-19
Vi har läst serien ”Williams kompisar” som har ett tydligt tema kring kompisrelationer och tar upp olika komplicerade situationer som kan ställa till det i barngruppen. Böckerna väver även in barn med olika livsvillkor. Vi möter barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och vi möter även barn som flytt från krig. Varje uppslag är fulla av Karin Erikssons uttrycksfulla illustrationer. Williams kompisar I Williams barngrupp går det massor av unika barn med olika styrkor. Men William känner sig tråkigt vanlig och utan större talanger. Men är det inte så att William har en fantastisk förmåga inom något särskilt viktigt ändå? Williams nya kompisar Alan - en ny kompis flyttar in på gatan. Alan har tillsammans med sin pappa flytt från kriget i Syrien och nu har de flyttat till Williams stad då pappa ska börja ett nytt jobb där. En bok som öppnar för många funderingar. Williams rättvisa kompisar i denna bok läser vi om hur det i en barngrupp ibland kan vara rättvist när att man får olika när alla har olika förutsättningar. Varför får ett visst barn exempelvis alltid gå in först? Williams bråkiga kompisar Det blir bråk mellan barnen på gården när de vill ha samma bräda. Dramat slutar med att Caroline ramlar på rumpan och Alan får en stor flisa i handen. William försöker hjälpa men det blir jobbigt med alla arga viljor runtomkring. Dessa böcker har ett tydligt pedagogiskt syfte och passar fint om man som förskolpedagog eller förälder vill använda sig av barnlitteratur för att öppna upp för diskussioner om kamratrelationer. Jag tycker det är helt okej att ha olika syften när man läser barnböcker, precis som jag har olika syften när jag lyssnar på musik. Men då är det samtidigt viktigt att inte glömma av att också läsa litteratur som man läser framförallt för läsupplevelsen. Uppleva fantasi, ordkonst och litteratur som fångar utan syfte. Med det sagt tycker jag ändå sådana här böcker också väcker läslust. Speciellt Marie Rydell Bossons böcker som är en älskad författare hos många förskolebarn, exempelvis med böckerna om Kråke. Jag som vuxen kunde ibland tycka att de är lite väl tillrättalagda för syftet, men min 3,5-åring älskar William-böckerna. Hon vill läsa dem direkt hon ser dem och de är nya favoriter här hemma. Det som jag upplever som tillrättalagt verkar hon uppleva som tydligt och givande. För som 3,5-åring som går på förskola så är det högaktuella ämnen i hennes liv. Med det sagt tänker jag att ni alla får avgöra vad som passar er. Min V uppskattar dessa böcker.
Detta är en fristående, lättsam och lärorik bokserie.
Här finns det olika individer som är normkreativa, med varierande hudfärger och utan stereotypa könsroller med snälla omhändertagande föräldrar och pedagoger.
På ett fint sätt är Williams kompisar berättelser om att acceptera varandras egenheter, se varandras färdigheter, att vi alla har olika behov och att olika är bra på olika sätt.
Och allt inte är rättvist, för att alla ska må bra.
Att se möjligheterna istället för att fokusera på svårigheterna. Här tar man upp många vardagliga frågor såsom att dela med sig och att lyssna på bägge parter i konflikthanteringar.
Böckerna är viktiga samtalsböcker med upplägg för att öppna upp till samtal och reflektion. som passar barn i åldrarna 3-6. Tillsammans med underbara och färgstarka bilder. Här samverkar text och bild mycket bra och innehållet är givande och lärande på många sätt.
Detta är fantastiskt bra och pedagogisk bokserie som är värda
5 av 5 möjliga stjärnor.
Jag har läst Williams nya kompis av Marie Bosson Rydell med illustrationer av Karin Eriksson, den är utgiven på Idus förlag 2016. Williams nya kompis handlar om när William och hans kompisar leker med Williams hund Ludde. Kompisarna som kan lite engelska och spanska säger "sitt" till Ludde på de språken och Ludde lyder. En ny kompis som heter Alan flyttar in på gården medan de leker, han har flytt från kriget i Syrien. Alan säger "sitt" till Ludde på arabiska och Ludde förstår det också. William och hans kompisar är glada åt att få en ny kompis, men William känner sig lite ledsen som bara kan ett språk. Williams nya kompis är en fin bok med mysiga illustrationer om bl.a. kulturell mångfald. Den passar bra att läsa för förskolans äldre barn samt de lägre åldrarna i skolan. Passar också att läsa själv för de som kan i lågstadieåldern. Pappan till Williams nya kompis berättar om när de flydde från kriget, en illustration förstärker det han berättar. Jag tycker att det förklaras på ett bra sätt och ganska snabbt återgår berättelsen till det glada igen. Det är bra att barnlitteraturen tar upp ämnet även om det är svårt, frågor om krig dök upp både när jag läste på förskolan och hemma. I slutet av boken finns en liten ordlista med några ord på svenska, arabiska, engelska och spanska som mina pojkar på sju och nio år tyckte var spännande. Ett bra och viktigt boktips till förskolor och skolor!