Williams bråkiga kompisar

Varför blir det bråk mellan barnen på Williams gård? De är kompisar allihop! De tycker om varandra, då behöver de väl inte bråka? Men ibland blir det bråk i alla fall. Ofta handlar det om att några vill ha samma sak. Ibland händer det att någon slår sig och får ont. När man inte varit med själv, eller inte sett precis vad som hänt, då är det svårt att veta vem som gjort rätt och vem som gjort fel.Här kommer fjärde boken om William och hans kompisar. Boken är skriven av Marie Bosson Rydell, författare till böckerna om Kråke och fint illustrerad av Karin Eriksson, som även gjort Rebussånger och Äventysgatan.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Gullis lästips

2018-09-20

Betyg

Detta är en fristående, lättsam och lärorik bokserie.

Här finns det olika individer som är normkreativa, med varierande hudfärger och utan stereotypa könsroller med snälla omhändertagande föräldrar och pedagoger.

På ett fint sätt är Williams kompisar berättelser om att acceptera varandras egenheter, se varandras färdigheter, att vi alla har olika behov och att olika är bra på olika sätt.
Och allt inte är rättvist, för att alla ska må bra.
Att se möjligheterna istället för att fokusera på svårigheterna. Här tar man upp många vardagliga frågor såsom att dela med sig och att lyssna på bägge parter i konflikthanteringar.

Böckerna är viktiga samtalsböcker med upplägg för att öppna upp till samtal och reflektion. som passar barn i åldrarna 3-6. Tillsammans med underbara och färgstarka bilder. Här samverkar text och bild mycket bra och innehållet är givande och lärande på många sätt.

Detta är fantastiskt bra och pedagogisk bokserie som är värda
5 av 5 möjliga stjärnor.

Betyg

Boken handlar om några kompisar som har en vardaglig konflikt som resulterar i en olycka där två av barnen skadar sig på olika vis och de sätt alla barn hanterar konflikten på.
Jag tolkar det som att författarens tanke bakom bokens upplägg är att öppna upp till samtal och reflektion av konflikter - att visa upp goda modeller kring konfliktlösning för såväl barn som vuxna.
I boken tar många vardagliga frågor upp såsom att dela med sig, lyssna på bägge
parter i en konflikt, hjälpa till när någon slagit sig och tankar på hur man själv kunde ha betett sig annorlunda för ett annat utfall.
Boken kan därför vara en bra bok om man t.ex arbetar extra mycket med konflikthantering på en förskoleavdelning och vill ha en bok som tar upp alla delar som vanligtvis förekommer vid konflikter. På så vis kan nog denna boken vara en bra bok att utgå från.
Vi uppskattade att boken även skildrar en engagerad pappa med ursprung i Mellanöstern (vår tolkning) som plåstrar om sitt barn och tröstar - också utan att skälla på barnen.
Jag har provläst boken hemma för I & A men också inför en barngrupp på förskolan.
Jag upplever det lite svårt att få
med in barnen - även om blodet som droppar är effektfullt och fångar barnens intresse på nytt i boken.
Helt ok bok om man valt den med just det syftet att arbeta med och prata kring konflikthantering.

J

Betyg

Fin, lärorik och lättsam!

Betyg

Treåringen tycker: Det var läskigt när de bråkade och med blodet. Tur att de fick hjälp! Han lyssnade på hela boken med skräckblandad förtjusning och var riktigt förtjust över att dela både namn och utseende med huvudpersonen William.

Mamman tycker: Jag gillar Idus böcker för de är ofta väldigt bra på att visa på olika utseenden, bakgrunder, och så vidare utan att göra någon större grej av det. Så även här. Vi möter fyra barn som alla har olika hårfärger, en med glasögon, en som kodas kvinnligt (kunde så klart vara hälften/hälften och ska man också räkna med Alans pappa så är fyra av fem personer i boken manligt kodade), en som är icke-vit (kunde också vara en till för representation) men jag tycker om att det är Alans pappa som de springer till för hjälp. Den här boken är bra att använda när man vill prata om rykten, om bråk, om att dela med sig, om att inte våga säga till och en massa andra saker. Jag tycker om bilderna också, färgglada och fina.

@barnbokstips

2018-05-01

Betyg

Det här är fjärde boken om William.
Böckerna om William är pedagogiska och fångar barns vardag på ett fint sätt. Tar upp situationer barn ställs inför och ett av huvudbudskapen i böckerna tänker jag är att man ska vara schysst mot alla och att alla ska behandlas med respekt.
I den här boken bygger William och Alan med brädor när Caroline kommer och tar en. Alan och Caroline börjar bråka och man får bådas känslor och tankar berättade, en kompis till lägger sig i, men William han är bara tyst. Boken tar upp dilemmat bråk och hur lösa ett bråk. Det görs pedagogiskt och historien får ett fint slut. Jag tycker om illustrationerna i böckerna om William. De förmedlar känslor och stärker berättelserna. Vi har läst alla böckerna och de två vi har hemma har lästs ofta. Passar utmärkt för förskolan och f-klass och åk 1 för att diskutera situationer som kan uppstå, hur man är en schysst kompis osv. Vi rekommenderar böckerna om William och denna var fin!