
Recensioner
Betyg
Först är det väldigt glädjande att många verkar gilla boken; den skildrar ett systematiskt förtryck som är viktigt att komma tillrätta med.
Som vegan tycker jag det är problematiskt att huvudpersonen inte anger något riktigt syfte med varför hon bestämmer sig för att bli vegan. När man bryter mot normen är det ofta viktigt med ett fullgott skäl. Att som läsare se det som en symbol för frihet går; man kan jämföra det med när man känner att något är fel, men inte har kunskap att formulera en genomtänkt åsikt.
När dock nästa del i boken som handlar om en annan persons åtrå så känns det som en variation på samma tema, men den skildrar varken huvudpersonen eller samhället runt omkring representativt. Här slutade jag läsa.
Betyg
En kropp av kött och en själ som vill vara blomblad.
Vegetarianen av Han Kang är en roman som vilar i händerna på läsaren, mörk, klaustrofobisk och nästan omöjlig att släppa. Men under det dystra och plågsamma ligger kärnan, en människa som äcklas så djupt av kött att hon till slut vänder sig mot sig själv, mot sin egen fysiska existens. Yeong-hyes beslut att avstå från kött är inte en enkel protesthandling, det är en desperat flykt. Hon vill förvandlas, bli något annat, något stillsamt och naturligt. En växt, kanske ett träd.
Det är en bok som sätter läsaren i en udda position. Yeong-hye förblir avlägsen, alltid betraktad genom andras ögon. Hennes frustrerade make, en voyeuristisk svåger, en syster som pendlar mellan omsorg och avsky. Ingen av dem förstår henne, ingen försöker ens. De är för upptagna med sina egna begär, sina egna rädslor och sin egen skam. Hennes handling, att sluta äta kött, att avvisa sin kropp är desperat men bär på en märklig, stillsam renhet.
Just detta anser jag är Han Kangs stora styrka i Vegetarianen. Läsaren ges aldrig direkt tillgång till Yeong-hyes inre värld, bara skärvor av hennes lidande genom andras blickar. Det skapar en stark känsla av avstånd, men också en svindlande ensamhet. De andra karaktärerna reagerar på henne med allt från avsky till begär, men alltid med en själviskhet som avslöjar mer om dem själva än om henne. Men just detta avstånd är samtidigt en av bokens svagheter. I Han Kangs strävan efter att behålla mysteriet kring Yeong-hye riskerar berättelsen ibland att kännas överdrivet konstruerad, som om jag som läsarhålls tillbaka en aning för mycket. Symboltunga scener tappar kraft och känns snarare som övertydliga allegorier än organiska delar av berättelsen.
Överlag är Vegetarianen en berättelse om kontroll, över kroppar, över andra människor, över sig själv. Yeong-hyes tystnad blir en provokation, en motståndshandling, och hennes förfall är en sorts tragisk transcendens. En berättelse om avstånd. Mellan kropp och själ, mellan människor, mellan det mänskliga och det naturliga.
2021-10-26
Betyg
Otroligt bra bok men ganska så brutal. Det är en ytters komplex berättelse som skildrar psykisk ohälsa samt sexismen som finns i samhället. Det var en väldigt intressant bok som jag anser tar upp många problem, inte bara i samhället utan även personliga problem som folk hanterar. Yeong-Hyes syster som kämpar med sitt liv för att få det att gå ihop, Yeong-Hyes svåger som ser det ”konstnärliga” sättet över hennes beniga kropp samt självmordsförsöket. Alla karaktärer lever sitt eget liv i princip. Vilket ger nyanser till berättelsen. Slutet på boken var ganska öppen och man kan tolka precis som man vill.
Betyg
Yeong-Hyes val att inte äta kött eller vara del i samhället kan läsas på många plan. Y-H och människorna runtom henne hanterar hennes beslut på olika sätt. Språket är ofta mycket precist och jag fängslas av inledningen men jag tappar lite intresse mot slutet. Roligare att diskutera än när man är mitt i läsningen.
Betyg
Symbolisk realism från Sydkorea
Romaner av sydkoreanska författare är sällsynta i våra bokhyllor. Men den här magiska berättelsen om en kvinna som slutar äta kött vann Man Bookerpriset 2016 och har fått stor internationell spridning.
Hemmafrun Yeong-hye utmanar fler konventioner och normer än hon begriper, när hon en dag får avsmak för kött på matbordet och blir vegetarian. Föga anar hon att hennes kompromisslösa beslut ska leda till skilsmässa, självmordsförsök och inlåsning på mentalsjukhus.
Efter bokens två första delar anade jag en feministisk författare med udden riktad mot självupptagna män: dels äkta maken som varken älskar eller respekterar Yeong-hye, dels svågern/konstnären som utnyttjar henne sexuellt i sin videoinstallation.
Men tredje delen, skildrad ur storasysterns perspektiv, komplicerar såväl intrig som möjligheten att brännas av ett tydligt budskap. Systerns skuldkänslor blottar en oförmåga att stötta ett yngre syskon, att hantera sitt eget livspussel med man, barn och arbete.
Poeten och författaren Han Kang skriver en magisk prosa, där skräck, blod, spyor och äckel samsas med erotik och blomster i en sensuell symbolisk realism.
Det är en av de mest fascinerande - och ohyggliga - samtidsskildringar jag läst. Om utanförskap. Om förluster av relationer och mänsklig värdighet.
När jag slagit ihop pärmarna ömkar jag romanens individer, som alla är förlorare därför att de vägrar förlåta varandra. Glider isär i stället för att acceptera varandras olikheter.