För att trovärdigt skildra/beskriva en gudalik varelse och en extremt intelligent persons tankegångar/handlingar så fodras det troligen att författaren själv är extremt intelligent. Detta uppvisar inte Moore i sin behandling av de strukturella elementen; genom att ha en Deux ex machina tillgänglig som beter sig obegripligt (orimligt?) förtar han spänningen i den annars goda, om än onödigt dystopiska historien.
2011-12-01
Man kan nog dela in comic-eran i en tid före Watchmen och en efteråt.
Det är häpnadsväckande hur skarp författaren är som för redan 20 år sedan insåg vilka framtidens största problem kommer att bli och använder dessa i sin historia. Har ni inte sett filmen så för er egen skull, läs boken först! Eller enbart. Filmen når inte upp till fotknölarna av bokens briljans. De har även förstört slutet och gjort om det i ett meningslöst och fegt försök att blidka massorna.
Jag är inte förtjust i graphic novels, har aldrig varit intresserad av det medieformatet för att jag blir lite snurrig. MEN watchmen är ett utmärkt komplement till filmen som jag tycker är jättebra, historien får djup och illustrationerna är otroligt vackra.
Jag uppskattade särskilt nämnandet av Burroughs cut-up-teknik, det var det första jag tänkte på när det blir en metaserie. Filmens slut hade dock ett mer internationellt perspektiv och vinner sålunda över bokens, men i övrigt är det boken som vinner.