In the gripping sequel to Sleeping Giants, which was hailed by Pierce Brown as "a luminous conspiracy yarn . . . reminiscent of The Martian and World War Z," Sylvain Neuvel's innovative series about human-alien contact takes another giant step forward. As a child, Rose Franklin made an astonishing discovery: a giant metallic hand, buried deep within the earth. As an adult, she's dedicated her brilliant scientific career to solving the mystery that began that fateful day: Why was a titanic robot of unknown origin buried in pieces around the world? Years of investigation have produced intriguing answers-and even more perplexing questions. But the truth is closer than ever before when a second robot, more massive than the first, materializes and lashes out with deadly force. Now humankind faces a nightmare invasion scenario made real, as more colossal machines touch down...
För snart två år sedan, i april 2020, läste jag det årets bästa bok, första delen i Themisfilerna. Jag köpte, så klart, omedelbart de två efterföljande delarna, som sedan blev stående där i hyllan. I år kände jag att det var dags, jag kunde inte låta det gå längre tid. Alltså tog jag med serien i min Finish That Series Challenge i år. Det var med lite bävan och stor oro som jag började läsa Gudarna vaknar.
När den här boken börjar så har det gått runt ett decennium sedan förra boken. Man kastas rätt in i ganska stora och uppseendeväckande händelser. Mina förväntningar ställde nog till det lite för mig från start. Det är ju inte så ofta jag läser en fullpoängare, som förra boken var, så en uppföljare har ju givetvis en del att leva upp till. Jag får inte samma wow-känsla och förmodligen beror det på att jag inte blev lika överraskad av konceptet. Det ger sig efter ett tag och när jag kommit runt halvvägs så är det lika bra som jag hade tänkt mig.
I Gudarna vaknar får man inga svar överhuvudtaget. Bara fler frågor. Och den slutar med en cliffhanger av episka mått. Woohoo! Senast i mars ska jag se till att läsa tredje delen!
OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2022/02/gudarna-vaknar-av-sylvain-neuvel.html
2019-08-11
Fortsättning på Sleeping Giants. Gudarna Vaknar (eller Waking Gods) är den andra boken i Themis Files en serie som handlar om utomjordisk liv på jorden.
Jag vill gärna inte "förstöra" upplevelsen för den som vill läsa den men kan säga såhär, kvaliteten på denna bok kan nog vara bättre än den första. Spänningen är konstant och man får reda på saker man inte visste från första boken.
Har du läst första boken och älskar den? Då måste du läsa denna.
+ Kvaliteten är fortfarande bra, något som annars inte är "vanligt" i serier. Oftast är första boken bäst och de andra böckerna som kommer efter sämre men INTE denna.
+ Händelsen/Berättelsen i sig på hur den fortsätter. Spänningen och "målet" fortsätter, det är alltså inte en "ny" historia.
+ Spännande karaktärer. Nästan alla karaktärer från första boken är med, Resnik, Courture, Dr. Rose Franklin, Mr. Burns osv. Det kommer till 2 eller 3 nya karaktärer som förvisso inte är huvudkaraktärer som har en stor betydelse.
- Det enda negativa (för mig) är en specifik händelse i boken som fick mig att gråta där en av karaktärerna dör. Trots denna händelse (som förvisso behövde ske) finns inte mycket negativt om boken.
PS. Läser du den på engelska, se till att ha en någorlunda god engelskt ordförråd eller kunna ha förmågan att pausa och söka upp ord du inte förstår.
Slutligen, rekommenderar jag boken varmt till alla som intresserar sig över att fortsätta spänningen med Dr. Franklin, Resnik och Couture.