Väsenologi

Korsell, Ingela

| 2019

En utmärkt, välillustrerad sägensamling för unga läsare som fascineras av natur- och sagoväsen!BTJGastkramande. Väsenologi tar ett seriöst men också underhållande grepp om ämnetDagens NyheterVäldigt bra bok att läsa högt!Nyhetsmorgon Tv4I alla tider har människor försökt förklara det de inte förstått. I gammal folktro kunde saker som naturfenomen och olyckor förklaras med väsen. Folktron hjälpte människor att förstå och hantera det skrämmande och okontrollerbara i livet. Så uppstod berättelser om väsen som troll, mylingar och maror. Här presenteras tolv väsen ur den nordiska folktron, med fakta, förklaringar om vad de kan ha betytt för människor som levde förr och...

4A, Vidhögeskolan

2021-12-16

den är bra

Om du gillar väsen är det här en bok för dig. Det är som en faktabok om väsen. Det finns tre delar: väsenologi, Mer väsenologi och mordärn väsenologi. I den här boken som heter väsenologi handlar om vad man trodde på i förritiden, en faktabok om väsen i nordisk folktro, står det på framsidan. Det står om: myrlingen,maran,varulv,skogsrå,vättar,lindorm,bjära,spiritus,näcken,troll,gengångare och mer. Jag tycker att du borde prova dom här böckerna. Dom är så bra!

Boken handlar om nordiska väsen som folk trodde på förr i tiden i slutet finns även en massa ibland äckliga recept på trolldrycker man trodde fungerade förr i tiden.

Väldigt läskig bok eftersom att sägnerna ibland beskrivs som om det verkligen hänt på riktigt jag rekommenderar den för de som gillar fakta och sagor💙/Ella

Jag gillar väsenologi för att de berättar mycket om väsen där det lever eller deras liv och var för dom är farliga. Jag tycker att du ska läsa den här boken för att den är spännande och så kan du inte sluta läsa den. Men det är inte bara väsen det är föremål magiska föremål. Jag kan säga lite väsen som finns ,mara ,spiritus ,näcken ,vättar ,varulv ,skogsrå och så finns det många fler och det är där för jag tycker att ni ska läsa den här boken.

💜💜💜💜💜

Gullis lästips

2019-09-20

Väsenologi är en faktabok om väsen ur den nordisk folktro som lockar läsare i åldrar från 9 till 99 år med en fascinerade framsida av olika krälande väsen som lämnade sina röda rivmärken i bokomslaget tillsammans med en guldskimrande titel.

Här får vi lära oss om tolv olika otäcka, skrämmande och intressanta väsen som är indelade i olika kategorier som dödsväsen med gengångare, hamnskiftare med varulven, rådare med sina vättar, odjur med lindormen, dragväsen som en spiritus och andra oknytt som troll.

Det här är verkligen en otroligt genomarbetad faktabok där man har blandat lärorik fakta med spännande historier som är skriven på ett pedagogiskt sätt så att alla läsare ska förstå vad boken handlar om oavsett ålder. Tillsammans med fascinerande och skrämmande illustrationer är det en gastkramande och lättbegriplig bok, men den bör inte läsas efter mörkrets inbrott om man är lättskrämd av sig. Dock är det en bok som som bara måste läsas av alla som är nyfiken på nordiska väsen.

Denna olidligt spännande, skrämmande lite snuskiga och små roliga faktabok om intressanta nordiska väsen är verkligen en bok som är som ”grädden på moset” i mitt sökande efter böcker om ”Nordiska- natur och sagoväsen”.

Denna maffiga bok är verkligen värd sina fem av fem möjliga poäng och den skulle fått högre poäng om jag haft det på min pängskala.

Ingela har gjort det igen. Pax-böckerna är superbra och har uppskattats av både barnen och de vuxna i vår familj. I boken Väsenologi får du möjligheten att lära känna de olika väsen som funnits/finns i Norden. Det är en bra och lite spännande bok där fakta blandas med historier och hörsägner. Det hela är skrivet med humor och sedan är ju boken sjukt snygg också. Den är från nio år men om man är yngre kan man läsa med sina föräldrar. Passande bok för vuxna också. Var du inte intresserad av väsen innan så blir du det nu.

Ingela Korsell har tidigare varit medförfattare till den suveräna Pax-serien. I de böckerna följer vi framförallt de familjehemsplacerade bröderna Alarik och Viggo. Tillsammans med övriga karaktärer måste de skydda ett magiskt bibliotek från diverse olika väsen från den nordiska folktron, samtidigt som de också kämpar med livet i stort.

Nu har Korsell fortsatt ensam på liknande tema och författat en faktabok om nordiska väsen och lokala sägner. Flera olika väsen som varit huvudtema i olika Pax-böcker går att återfinna även i ”Väsenologi”.

Bokens olika väsen presenteras alla på liknande vis. Först är det ett uppslag med en enklare översiktspresentation av ett enskilt väsen. Denna presentation kompletteras av fantastiska illustrationer som tillåts uppta hela höger sida.
Efter detta kommer ytterligare två berättelser med mer text, som även dem väver in mer fakta samtidigt som lokala berättelser om berört väsen återges.
Dessa är otroligt lärorika att läsa och Korsell väver även in historiska reflektioner i texten. T.ex under avsnittet om Mylingen som är ett mördat barn till en ogift kvinna som kommer tillbaka för att ta hämnd. Då får läsaren också förklarat ogifta kvinnors utsatta situation om de blev med barn förr i tiden.
Så i de medryckande faktatexterna så väver Korsell in mycket intressanta och lärorika analyser. Vi får även ta del av roliga fakta som t.ex hur man skyddade sig.

Jag uppskattar att Korsell har utformat boken på ett sätt som gör att många kan tillägna sig den på olika vis. Vill man mest bläddra i boken och läsa kortare texter, då är första presentationsuppslaget toppenbra. Har man sedan blivit lockad att läsa mer efter denna så finns den fördjupande texten. Samtidigt så är boken riktigt välskriven och rolig att läsa så den går att läsa pärm till pärm.
Korsell är tidigare grundskollärare och det märks i hennes sätt att skriva att hon är otroligt rutinerad i att möta barn i målgruppsåldern. Samtidigt som hon aldrig förminskar sin publik eller undviker obekväma ämnen.

Jag kröp ner i soffan tillsammans med A (9 år) och högläste. När det var dags att sova efter halva boken ville han egentligen fortsätta läsningen.
Att skriva en faktabok som fångar ett barn på samma sätt som en bra skönlitterär bok är inte helt lätt, men Korsell klarar detta med bravur!
Detta är en bok som borde finnas i alla skolbibliotek och förmodligen kommer locka många barn till mer läsning.

Rosenbergs illustrationer är så fantastiska och riktigt läbbiga att de egentligen förtjänar en egen fristående recension. Ett tips att titta igenom bilder vid mitt blogginlägg för en provtitt.

Mitt varma tips är: LÄS!
Har du inte läst Pax-böckerna? Läs dem med!