Vårfrost

Ehn, Anna

| 2021

Klara ska fylla tolv år. Hon är duktig i skolan, spelar piano, tävlingssimmar. Allt mer börjar hon tänka på kroppen. Tanken på mat och tvånget att räkna kalorier smyger sig på henne. Förändringen sker till en början omärkligt. Men snart kretsar Klaras tillvaro runt maten och kalorierna. Hennes mamma och pappa är först aningslösa, sedan maktlösa, inför det som händer deras dotter.  Anna Ehns kritikerrosade debutroman Vårfrost publicerades första gången 1995 på Norstedts förlag. Nu kommer den i nyutgåva på Juniperus förlag, varsamt redigerad och inläst av författaren.

Blommiga Barbro

2017-08-15

Otroligt stark och gripande bok om den snart elvaåriga Klara som drabbas av anorexi och väger vid slutet av boken, 29 kg. Boken är väldigt välskriven, känns väldigt äkta och den borde absolut läsas av ungdomar av idag. Flickor som pojkar. Även om det är tjugotvå år sedan den först kom ut, så är det alltid lika aktuellt när det kommer till anorexi. En fruktansvärd sjukdom. Det enda negativa jag kan komma på- är det faktum att jag som läsare aldrig fick veta om Klara blev frisk igen. Slutet kändes lite väl för hastigt för mig. Men annars tyckte jag det här var en jättebra bok som det borde vara obligatorisk läsning på för barn i tio-tolv-års åldern i skolan.
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 4:a! Kan varmt rekommenderas!