Vänta på vind

Kroon, Oskar

| 2019

Flag from sv

12


Vinnare av Augustpriset 2019 - Årets svenska barn- och ungdomsbok Gripande för mellanåldern om en gassande het sommar när barndomen tar slutVinga drömmer om havet. Hon tänker bli sjöman och segla till ­avlägsna hamnar och kanske rädda en eller annan skeppsbruten. ­Hemma i stan går mamma och är ledsen och pappa har flyttat för gott. Men nu är det sommar hos morfar på ön och allt det andra känns långt bort. Morfar har gett Vinga en gammal snipa som hon ska göra sjöduglig. På ön är allt som det alltid har varit, fast ändå inte. Dagarna dallrar av hetta, och plötsligt börjar en tjej med svart hatt dyka upp på stranden där snipan ligger. Vinga har sett henne några gånger, Rut heter hon. Det enda de verkar ha gemensamt är åldern och att de befinner sig på samma ö. Ändå visar det sig vara så mycket mer. Inkännande och med mycket värme berättar Oskar Kroon om ett sommarlov då...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

V

Villivonkansbooks

2020-01-29

Betyg

Vänta på vind tilldelades Augustpriset 2019 och det är lätt att förstå varför. Det är en varm och fin berättelse om Vinga som tillbringar sitt sommarlov med sin morfar på en ö. Där jobbar Vinga med sin egen lilla båt för att få den i skick för att ha i vattnet. Vinga älskar båtar och havet. En dag får hon sällskap vid båten av Rut. Rut vill bli känd och ogillar både båtar och vatten. Trots sina olikheter växer en vänskap fram i mellan dem.
Oscar skriver fantastiskt bra, texten är så fin och läsningen blir till en ren njutning. Utan stora ord förmedlar författaren mycket och det är känslosam läsning. Jag blir berörd på djupet och har svårt att släppa boken efteråt. Starka ämnen som separation, utanförskap, sorg och en strävan efter att få vara sig själv och ändå duga vävs skickligt in i berättelsen. Vänta på vind rekommenderas varmt till barn och vuxna från 9 år och uppåt!

Minna Matson

2019-11-18

Betyg

Fantastisk, nära full pott. Vänskap, kärlek, hav. Sorg, saknad, oro. Språket är som magi. Passar alla åldrar, inte bara ungdomar och barn. Rekommenderas.

T

Therese Olsson

2019-11-16

Betyg

Ganska trevlig historia även om det inte händer så mycket, samtidigt som det händer massor. Något ojämn, men läsvärd.

J

Betyg

Fantastisk, gripande & fint skriven!