Nagelbitande Greta bor i Malm och r i wokbranschen. Hon har astma men tnker p skenande hstar istllet fr att ta sin medicin. Hon bor i ett kollektiv med sjlvupptagna, mesiga pojkar som tycker att prlplattor r en storslagen konstform. Allt desperatare behver hon en frndring i sitt liv. En dag trffar hon Simon som sysslar med art works och r bst av alla i hela Kpenhamn p att rita trianglar. Samtidigt r han inte som andra. Som barn lste han Svindlande hjder och allt gick t skogen. Nu spelas ljuden frn hans hjrta och hjrna i dubbel hastighet. Men med Simon kommer ocks Claus vars ljudspr snarare spelas i verljudshastighet. Snart blir det uppenbart att det inte handlar om en gyllene triangel utan en som obnhrligen mste spricka. Ngon mste bort, frgan r bara vem.
2016-06-29
Jag har velat lsa ngot av Amanda Svensson lnge. Jag tycker att boken r ganska meningsls. Handlingen r trist och jag tnker hela tiden att jag r fr gammal fr att frst detta.
En tjej frn Sverige och tv danska killar mts i ett komplicerat triangeldrama med konstiga frvntningar och ageranden frn samtliga inblandade... minns varfr jag tyckte om "Hey Dolly" s mycket nr den kom ut - Amanda har ett sreget sprk och tar ut svngarna i sina formuleringar p ett helt ofrutsgbart stt. Dags att lsa om "Hey Dolly" kanske?
Det knns som att frfattarinnan frsker sig p ngot stilistiskt som enligt mig inte gr hela vgen. Och sprket... Visst r det lite spnnande med de kvicka kommentarerna och liknelserna, men samtidigt r det ocks ryckigt och okontrollerat. Historien i sig r heller inte mycket att hnga i granen. Jag r faktiskt ganska besviken. Jag hade frvntat mig bttre av Amanda Svensson.
Titel: Välkommen till den här världen
Författare: Amanda Svensson
Förlag: Norstedts
Greta - hon lever fullt ut. Med ångest, stora ord och stora tankar. De där tankarna som ibland krymper både hennes hjärna och kropp. Ena foten i Malmö, den andra över sundet i Köpenhamn. Den sistnämnda staden framstår som magisk i hennes ögon.
Simon. Greta. Claus. Dessa tre personer är navet i boken, med stark inriktning på Greta. Hon är också den karaktär jag anser mig komma närmast - i början. De andra blir bifigurer som gradvis förtydligas och tar mera plats. Något jag anser vara ett strategiskt bra val av författaren - det är starka karaktärer och läsaren behöver lära känna dem lite i taget.
Simon, en konstnärssjäl med järnansikte utåt. Killen som söker den eviga kärleken och samtidigt försöker värja sig från Claus, hans specielle vän som är till mycket besvär. Claus som älskar honom över allt annat. Ibland är kärleken ett ok, andra stunder något som drar. Den gör ont, den förgör, den kortsluter - kort sagt, Amanda Svensson har fångat den där ovissheten som finns i de flesta relationer. Oavsett åldersgrupp.
Boken mår bäst av att inte sträckläsas. Om man stannar upp lite och inte fastnar i det snabba språket som drar iväg (på ett skickligt sätt), blir det behagligt. Och oerhört tänkvärt. Greta tvekar inte för att berätta om allt, oavsett hur illa och naket det än är. Ej heller Simon och Claus. Alla tre karaktärerna är skickligt porträtterade. Ångest går hand i hand med lyckokickar. Med svart bakgrund i triangelform.
Författarrösten ger mig som läsare en klar bild. In i minsta detalj. Jag kan - och vill, inte värja mig. Boken är lättläst och det är med sorg jag lägger den ifrån mig. Jag vill följa med längre - in i denna värld där allt avslöjas. Utan att ha några svar om varken kärlek eller om vadför orden inte räcker till, när vi som människor ändå HAR dem. De förklarar sällan sanningen.
Nejnejnej, vad hnde hr? Hey Dolly var en vass debutbok. Beundransvrd. Men Vlkommen till den hr vrlden r bara ett tafatt frsk till ngot vasst, till ngonting under ytan som egentligen inte finns. Det r en ungdomsbok. Jag blev riktigt besviken. Jag tror att Svensson kan mycket bttre n det hr.
Sprket i Amanda Svenssons roman r rappt och uppkftigt. Hon anvnder ett ungdomligt sprk som jag har svrt att frst. Ett sprk jag ofta hr ungdomar pratar p stan, mycket slanguttryck. Mlgruppen fr romanen knns som den vore fr yngre lsare. Jag sjlv knner mig lite fr gammal fr den hr storyn, som r full med fester, sprit och sex. Boken r visserligen lttlst och det hnder saker hela tiden. Som medellders kndes det svrt att hnga med i svngarna. Jag tror dremot att yngre lsare kommer att tycka om denna roman. Jag kan absolut inte klaga p sprket och den underhllande berttelsen, men tyvrr var den inte riktad mot mig.