Ngot ruvar bland Vermonts obebodda berg och hemsker de tta skogarna - ngot som befinner sig lngt utanfr radien fr vr allmnna kunskap och tro. De som tervnt efter att ha vgat sig in i skogarna och uppfr otillgngliga sluttningar, in i djupa raviner eller halvt bortglmda dalar, har skymtat ohyggliga gestalter och hrt upprrande rster bland kullarna.
"Stlstt er nr ni lser detta, fr det kommer att chockera er. Vad jag sger r emellertid sanningen och inget annat. Sant r detta - jag har sett och rrt vid en av varelserna, eller en del av en av varelserna. Gode Gud, min vn, detta r ohyggligt. Den var sjlvfallet dd. En av hundarna hade ftt tag p den, och jag hittade den i nrheten av kenneln i morse. Jag frskte bevara den i vedboden fr att vertyga folk om alltsammans, men den upplstes helt och hllet p ngra timmar."
Vad r det fr varelser som nattetid rr sig...
Vad r det fr varelser som nattetid rr sig kring Henry Akeleys ensligt belgna grd? S fort mnen r dimhljd eller frnvarande om natten skller hans hundar ohyggligt. Om morgnarna ser han frska, besynnerliga kloavtryck och p ntterna finner han sig under belgring.
"Viskningar i mrkret" r en av Lovecrafts mest omtyckta och inflytelserika berttelser, som inbegriper och frklarar mycket av den mytologi och de termer som spnner genom merparten av frfattarens verk. Hr presenteras den fr frsta gngen oavkortad, nyversatt till svenska, i en textkritisk, kommenterad utgva baserad p den senaste Lovecraft-forskningen. Boken innehller ven ett efterord av Martin Andersson, samt essn "Vermont - ett frsta intryck".