Viskande skuggor

Journalisten Paul Leibovitz lever ensam i sitt hus på en liten ö utanför Hongkong. Isoleringen är frivillig, han sörjer sin döde son och vill behålla sina minnen av honom så rena som möjligt. Under en pilgrimsvandring möter han en amerikanska, Elisabeth Owens, vars 30-årige son försvunnit ? och i värsta fall mördats ? under en affärsresa i Kina. Paul bestämmer sig för att hjälpa Elizabeth att lösa mysteriet. Han kontaktar Zhang, en vän inom säkerhetspolisen, och tillsammans börjar de följa spåren som leder dem allt längre in i Kinas undre värld, en värld som befolkas av människor som inte väjer för någonting.Viskande skuggor är både en spännande thriller och en engagerande kärlekshistoria. Det är första delen i en serie som utspelar sig i dagens Kina, en fascinerande miljö som succéförfattaren Jan-Philipp Sendker känner väl efter många år som korrespondent i Asien.

Monika W

2024-11-23

Jan-Philipp Sendker är en författare vars böcker har synts precis överallt. Då kan det hända att man blir lite nyfiken. På bokrean 2019 hittade jag Viskande skuggor, som jag snabbt kollade upp och eftersom den är första delen i den serie som inte är kärleksromaner så slog jag snabbt till. I år tyckte jag att den har stått och väntat länge nog så jag tog med den i min Boktolva.

Det var lite oklart för mig när boken utspelar sig så jag kände att jag var tvungen att kolla upp det, med hjälp av de olika ledtrådar som fanns. Till exempel att det har gått 35-40 år sedan kulturrevolutionen, som enligt Google började 1966 och höll på i tio år. Huvudpersonen Paul hade bott i Hongkong i ungefär trettio år och kom dit 1975. Alltså borde boken utspela sig runt 2005. Det kändes rimligt.

Viskande skuggor är mest av allt en berättelse om Kina och, tyvärr, minst av allt en thriller. Särskilt spännande blir det aldrig, det är mest väldigt långrandigt och utdraget. Tempot är väldigt långsamt och tonen är nästan lite vemodig. Det som gör den lite bättre, men som inte alls har med genren att göra, är inblicken i både det historiska och moderna Kina.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2024/11/bok-viskande-skuggor-av-jan-philipp.html

Jenny Kyllergård

2019-01-14

Intressant om HongKong

M E

2019-01-06

Skriver med en skicklighet som få författare bemästrar.

L

Lotte Rex

2018-08-13

Jag håller inte med om att språket är stämningsfullt och mediativt, som det står på omslaget, utan tycker att det är ganska platt och utan skönhetsupplevelser. Innehållet känns sökt och jag blir inte engagerad i huvudpersonernas öden eller gripen av berättarstilen. Gav upp efter 100 sidor.

Alexandra Coard

2018-06-24

Gav upp efter drygt hundra sidor eftersom det inte fanns något intressant att hämta i boken på något plan.

Alexandra Coard

2018-06-24