Violeta

Allende, Isabel

| 2022

Flag from en

13


THE SUNDAY TIMES BESTSELLING NOVEL FROM LITERARY LEGEND ISABEL ALLENDE 'Epic, beautifully crafted . . . Gripping from start to finish' DAILY TELEGRAPH 'A moving exploration of both the pain and the freedom of being an outsider? NEW STATESMAN 'A new novel by Isabel Allende is always a treat' DAILY MAIL One extraordinary woman. One hundred years of history. One unforgettable story. Violeta comes into the world on a stormy day in 1920, the first daughter in a family of five boisterous sons. From the start, her life is marked by extraordinary events. The ripples of the Great War are still being felt, even as the Spanish flu arrives on the shores of her South American homeland almost at the moment of her birth. Told in the form of a letter to someone Violeta loves above all others, this is the story of a hundred-year life ? of devastating heartbreak...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Isabel Allendes Violeta skriver ett vittnesmål om sitt liv till den som hon älskar mer än någon annan på jorden. Det är ett liv som förtjänar sin berättelse. Inte för sina dygder, men för sina synder. Det är tid för att minnas den tiden som var till för att leva innan det är tid för att dö. Det är ett liv som sträcker sig från en pandemi till en annan, från 1920 till 2020.
Violeta föds in i samma värld, samma familj som den i Andarnas hus. Samtidigt är det en helt annan, det är Chile under 1900-talet. Det är Spanska sjukan, den stora jordbävningen och militärkupper med efterföljande folkmord. Men främst är det en berättelse om Chiles kvinnor, deras livsvillkor och deras kamp för förändring.
Det är en ren njutning att få läsa det här fantastiska språket med rötter i den magiska realismen. Varje rad är en bild, varje nyans en saga. Även de mest prosaiska händelser får ett skimmer över sig, blir något fascinerande och närmast övernaturligt.
Det är ett underbart fabulerande och rabulerande. Berättelsen vindlar fram mellan personer och kontinenter, bland hög och låg, på landsbygden och i storstaden. Det myllrar av anekdoter och detaljer som ger liv och djup. Här finns mustiga och målande beskrivningar av allt från Spanska sjukans vedervärdiga symptom till de ljuvaste kvinnogestalter.
Det är en berättelse om kärlek. Till familjen, till kunskap, en kärlek som får en att våga utmana sig själv och sitt öde.
Om kärlek till en man som raserar allt men lär en att bygga upp sig själv igen, starkare, större och till slut beständigt.
Här finns kärleken till ett barn, som hur himmelsvitt stor den än är inte alltid räcker till ändå.
Det är en bok om sorgen i förlusten som kan förlama och stoppa men som måste övervinnas för att man ska kunna göra det som krävs. Om att hitta ett sätt att omvandla sorgen över döden till en hyllning av livet. Både det som varit och det som kommer.

Solveig Andersson

2022-03-18

Betyg

Allendes prosa är som alltid perfekt! Läs den!