Ny fristående thriller av författaren till Lewis-trilogin & Enzo-serien»Vintergraven är ruskigt spännande från första sidan och kombinerar skickligt en klassisk mordgåta med ett ständigt närvarande klimatkaos.« Maria Näslund rekommenderar Vintergraven i Göteborgs-Posten »Vintergraven är en riktigt otäck fullpoängare.« Bibbloagneta »Peter May lyckas överraska läsaren mer än en gång innan boken slås igen och man lämnas med en känsla av obehag som dröjer sig kvar.« Lars-Erik Holm, DAST MagazineÅret är 2051. Stora delar av jordens yta ligger under vatten och människor tvingas lämna storstadsregionerna för att bosätta sig på landet. Cameron Brodie är polis i Glasgow och har just fått en cancerdiagnos. När en kropp påträffas infrusen i isen nära byn Kinlochleven tar han sig ändå an fallet. Med bara sex månader kvar att leva är det dags för...
2024-06-03
Ännu en bok av en favoritförfattare som enligt mig förtjänar högsta betyg. Historien utspelar sig i en framtid då stora delar av Europa ligger under vatten. Högt tempo, spänning och en riktig bladvändare
Peter May var ett bra tag en favoritförfattare, men så råkade jag läsa två av hans äldre böcker och blev nog lite avskräckt från vidare läsning. Vintergraven dök upp som en överraskning från förlaget och ja, jag är väl inte sämre än att jag tycker att han kunde vara värd ytterligare en chans. Den här boken är för övrigt helt fristående från hans andra böcker.
Detta ska då vara en framtidshistoria och större delen utspelar sig 2051. Jag tycker väl att han inte har gjort ett speciellt bra jobb med framtiden, som ju är knappt 30 år bort. Den känns väldigt schablonmässig. Teknikvalen gör mig lite förbryllad, vissa saker är på riktigt high-tech och visst går tekniken framåt väldigt fort. Men kanske inte riktigt så snabbt? Jämsides med den här James Bond-tekniken så existerar uråldriga tekniker, som till exempel papperstidningar och papperspengar. Två saker som väl nästan inte finns 2023. Det känns nästan obegripligt att någon som har skrivit den fantastiska Lewistrilogin kan skriva så här ... inte jättebra. Min känsla är nog tyvärr att Peter May inte längre skriver sina böcker med kärlek och omtanke. De nästan massproduceras.
Vintergraven hör tyvärr till de böcker som inte gör något bra intryck på mig, men jag känner mig rätt ensam om att inte höja den till skyarna. Om man ska döma efter Goodreads i alla fall. Det känns som att han ville skriva en politisk klimatdeckarsciencefictiondystopirelationsroman. Och så bidde det liksom ingenting.
OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2023/12/bok-vintergraven-av-peter-may.html