Vinterfjäril

Pirzadeh, Zinat

| 2020

Shirin har tagit sitt beslut och nu finns ingen återvändo. Hon och hennes dotter kommer lämna den trasige man som förstörd av krig och droger misshandlar och plågar sin lilla familj. Flykten sker med hjälp av Shirins älskade mormor, en sofistikerad kvinna som dyrkats av sin man, rest över världen, köpt sina kläder i Paris och som anser att dotterdottern till varje pris förtjänar sin frihet. Men flykten blir allt annat än enkel. När Shirin är tillbaka på ruta ett i den krigsdrabbade huvudstaden och desperationen är bottenlös, öppnas plötsligt andra dörrar och nya färgstarka bekantskaper sträcker ut en hand. Det finns en väg ut. Men den kommer att gå rakt igenom helvetet.Precis som Zinat Pirzadehs debutroman Fjäril i koppel är Vinterfjäril en både varm och smärtsam berättelse. En rik saga till brädden fylld av spännande personligheter, gripande öden och berättelser om...

Jennifer Johansson

2021-02-09

Tack Piratförlaget för recensionsexemplar!

Vinterfjäril är andra delen i serien om Shirin, som är baserad på Zinats egna erfarenheter och uppväxt i Iran. Shirin har tagit beslutet att försöka fly från sin man som ständigt misshandlar henne. Men i världen hon lever i går det inte för en kvinna att enbart begära skilsmässa, utan hon måste fly.

Jag hade helt missat att det fanns en första del i berättelsen om Shirin, men även om jag inte har läst den så tycker jag ändå att man snabbt kommer in i berättelsen och förstår handlingen. Karaktärerna är lätta att ta till sig och det är en röd tråd genom hela berättelsen som får en att inte riktigt vilja sluta.

Dessa är bland de första böcker jag läser som utspelar sig i Mellanöstern, främst Iran i just denna bok. Det är en kultur som är helt ovan min egna och det är både fascinerande och skrämmande att få följa Shirin i hennes kultur och vad hon får leva med. Och jag tycker att Zinat blandar en bra mix med både dåliga och bra saker som har med landet att göra, där hon både har handlingar som får en att avsky det, men samtidigt beskrivningar och karaktärer som får en att också älska och vilja besöka landet.

Det jag hade lite svårt för är själva berättartekniken då Zinat ofta väljer att skriva olika typer av historier i själva historien, vilket gjorde att man lite tappade fokus till själva huvudhistorien som hon ville berätta. Samtidigt tror jag även att dessa sidohistorier gav en egen karaktär till landet, vilket också gjorde berättelsen både mer fylld av kunskap men också gav den en mer bredd.

Jag ser oerhört mycket fram emot att läsa både den tidigare boken, Fjäril i koppel, samt den kommande (och avslutande delen) Fjäril Fenix. Zinat Pirzadeh är en författare att hålla ögonen på, på den svenska utgivningen!

Elsa Lind

2020-11-07

Uppföljaren till Fjäril i koppel är större, tyngre och lämnar ett djupt intryck. Känns som att min hjärna växte lite också för nu kan jag mycket om Iran som jag aldrig anat tidigare. Samtidigt var berättelsen alltid spännande.