
Som barn var Berny alltid rädd. Rädd att pappa skulle ha druckit, för att bli besatt av djävulen, för att vara ensam, för att vara bland folk, rädd för spindlar, mat, telefoner. Berny hittar tidigt till föräldrarnas bar- och medicinskåp. Snabbt lär hon sig att missbruka och att missbrukas; droger, mediciner, alkohol, sex. Tvångsmässigt dras hon till den slutgiltiga lösningen: rakbladen och lindringen genom dem. Berny Pålssons berättelse lämnar ingen oberörd. I en självbiografi som inte liknar någon annan får vi följa en ung flickas liv på olika behandlingshem och sjukhus. Ändå är hennes väg till tillfrisknande full av energi, kärlek och livskraft.
Visa mer
Recensioner
2010-05-05
Betyg
Åh herregud, fenomenet Berny är verkligen fullkomligt oförståeligt - hon är bortom ord kass.
Betyg
Den här boken fick mig att nicka i samförstånd, äcklas av huvudpersonen och skrika lite på diverse människor (främst mor) om hur orättvist livet är och hur hemsk(t underbar) boken är.
Jag vill verkligen inte tro att den speglar hur det ser ut i psykv årnde.
Det som händer i slutet, de sista tre kapitlen, det är så... Lättande! Jag oroas genom hela boken, mår dåligt och blir arg på mig själv de gånger jag känner igen mig, men de där sista kapitlen läser jag med ett litet leende på läpparna.
2009-10-11
Betyg
Poängmässigt ligger den mellan 3-4 men fick en 4 pga av de "positiva" slutet.
Glorifierar det destruktiva beteendet, fängslade inte mig riktigt. Läste boken pga av ett litteratur seminarium.
2009-07-27
Betyg
En oerhört rå och ärlig självbiografi om en ung tjejs liv där hon slussas mellan olika behandlingshem och institutioner. Hon får olika diagnoser av psykiska sjukdomar, men hon beskriver själv sin sjukdom som "emotionell cancer". För mig är det oerhört starka ord och det beskriver vilken enorm smärta hon måste känna. Boken var väldigt "tung" att läsa, inte för att den var svårläst, utan mer på en känslomässig nivå.