Vindens skugga är en läsupplevelse av det där totalt uppslukande slaget -- ett litterärt ymnighetshorn som bjuder på förtätad spänning, lycklig och olycklig kärlek, fantasieggande mystik och oförglömliga människoöden. Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid. Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián...
En seg och stundtals lite tråkig inledning så steppar denna bok upp till en tiktig bladvändare och man vill inte släppa den ifrån sig. Innehåller det mesta. Våld,sex, fantasy, thriller. Vad mer bäver man för att det skall bli en bra bok?
Ser fram emot att läsa nästa del i denna serie
När jag hade kommit några sidor in kom jag på att jag tidigare läst denna bok. Då bodde jag i Guatemala och arbetade med en hjälporganisation. Jag kom ihåg att jag tyckte den var bra. Nu, närmare 15 år senare infinner sig samma känsla. Boken innehåller flera dimensioner vilket gör den både bra och intressant. Jag, som vanligtvis inte gillar böcker där tempot är långsamt tycker ändå om denna bok. Rytmen passar bra ihop med bokens språk, det är fantastiskt. Boken gör sig bäst när en läser den, så gör det du med.
Det är dimmigt och fuktigt, fattigt och rikt i Barcelona före, under och efter inbördeskriget. Daniel, bokens huvudperson, är en impulsiv och passionerad ung man vars intresse för en viss bok vävs samman med hans eget öde. Fantastiskt språk, spännande historia med fantasifulla kopplingar i tid och rum. Himla liten text i pocketversionen.
Jag har lite svårt att känna vad jag verkligen tyckte om boken. Å ena sidan var den spännande, språket och beskrivningarna var väldigt bra, och flera karaktärer färgstarka, å andra var den sunkig och den andra halvan av boken blev sämre. Första halvan gav fantasy och mysterium vibes och den andra halvan började likna en såpa mer och började påminna lite om sådana B-böcker. Dessutom är alla kvinnor i boken sexualiserade och då menar jag verkligen ALLA. Kvinnosynen är riktigt illa. Så har lite svårt att sätta ett betyg på boken då jag både tycker om och inte tycker om den så jag landar därför någonstans i mitten. Hade oavsett svårt att lägga boken ifrån mig och njöt (till störst del) av läsningen.
2021-12-19
En helt underbar roman. Full av spännande händelser, i en fantasifull värld. Att en utspelar sig i Barcelona är ett plus i kanten. Den som läser den här kommer inte bli missnöjd. En av de bästa böckerna jag någonsin har läst.
Betyg: 3,5 av 5.
Den här boken är nästan tjugo år gammal. Och den har ju blivit väldigt mycket hyllad. Jag har fått många tips om den genom åren, men det har inte blivit av att jag har läst den. Men nu fick jag boken av en kollega, och då kände jag att jag ville läsa den.
Och visst var boken bra. Absolut läsvärd. Men jag tyckte ändå inte att den var så bra som så många har sagt. Tyckte den var lite för långrandig, lite för detaljerad, och lite för omständlig,
Ångrar absolut inte att jag har läst den, och den var värd den lite väl långa lästiden. Men jag känner nog inte att jag vill läsa någon av dom andra tre fristående böckerna i bokserien. Det får nog räcka med den här boken.
Men som sagt, bra och läsvärd var den i alla fall.
Kvinnoporträtten är kanske det sämsta jag läst på länge. Varenda kvinna är mystisk, ung, vacker och irrationell eller gammal, ful och löjeväckande. I ett kapitel beskrivs hur huvudpersonens senaste span helt plötsligt blir så rörd av att hon blir tilltalad vänligt att tårar långsamt droppar nedför hennes alabastervita kinder. Snällaaaaa. Han sa typ hej och hon gråter. Hursomhelst så är det fina miljöbeskrivningar av Barcelona och själva grundberättelsen är spännande. Har en inga problem med att samtliga kvinnor är porträtterade ytterst endimensionellt och alltid sexualiserade kan en absolut hugg in i den här boken.
Wow - helt fantastisk bok! Som en ljuv litterär tortyr som berör på varje sida. Poetisk men ändå på sitt sätt enkel i språket håller den mig fast genom hela boken och lämnar mig aldrig besviken. Kärleken till böcker och författande är också ett uppskattat inslag. En av de bästa böcker jag läst.