Vi på Saltkråkan

Lindgren, Astrid

| 2004

Flag from sv

1034


Gå ner till Strandvägskajen i Stockholm en sommarmorgon och se om där ligger en liten vit skärgårdsbåt med namnet Saltkråkan I. Om det gör det, så är det bara att gå ombord. Prick klockan tio kommer hon att klämta till avgång och backa från kajen för nu ska hon ut på sin vanliga färd, den som slutar vid öarna ytterst i havsbandet. Där ligger Saltkråkan, ön som har gett henne sitt namn. Och dit kom en dag i juni förra året en sommargästfamilj. Det var en far och hans fyra barn, Melkerson hette de, stockholmare var de, ingen av dem hade varit på Saltkråkan förut. Därför var de nu mycket förväntansfulla. Blev deras sommar ljuvligare, händelserikare och roligare än den skärgårdssommar som tusentals andra stockholmare upplever varje år? Det är svårt att säga. Familjen Melkerson tyckte nog att den var det. Boken ingår i ASTRID LINDGRENS SAMLINGSBIBLIOTEK, en vacker samlarserie...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Vi älskade att läsa denna bok och hoppas att det kommer fler om roliga Tjorven och hennes gäng.
Detta är ett kapitel som är taget ur Saltkråkan. Det handlar om när Pelle får ett husdjur.

Det är svårt att ge ut en bok från en avliden författare men jag tror att Astrid ler när hon ser denna bok. Fin berättelse och fantastiska illustrationer.

Vi har lånat om den många gånger på bibblan.

Gullis lästips

2019-06-27

Betyg

Denna mysiga bilderbok är i ett större format så att de härliga skärgårdsbilderna med rätta Saltkråkan-känslan verkligen får plats. Tillsammans med de fantastiskt detaljrika naturbilderna finns en berättelse som smälter in i bilden, dock är det väldigt kompakt och mycket text.

Det jag tycker är extra bra är när klassiska kapitelböcker blir omgjorda till bilderböcker med massa illustrationer så att berättelsen blir mer tillgänglig till en bredare publik och framförallt åt den yngre åldern.

Ett litet djur åt Pelle är ett charmigt skärgårdsäventyr bland kobbar och skär.

Betyg

Nu har Saltkråkan kommit som bilderbok med nya illustrationer av den tidigare kapitelboken. Detta är en bok av väldigt hög kvalité som charmat alla här hemma, till och med mormor som var på besök.
Berättelsen är otroligt välskriven. Stilen i Nilsson Thores illustrationer känner vi igen, precis som tidigare är de välarbetade och detaljrika på ett sätt som fångar barnet. Boken innehåller mycket text men då illustrationerna innehåller så mycket att upptäcka så hålls intresse och fokus uppe även längre ner i åldrarna.

I berättelsen får vi följa hur Tjorven och Pelle ger sig ut på äventyr tillsammans med Tjorvens hund Båtsman.
Pelle är så otroligt avundsjuk, allt han önskar är att också få ett eget husdjur. Men är det inte så att en på grannön säljer kaniner? Lyckan är total när Pelle äntligen får sin Jocke. Men hemfärden blir dramatisk..

Boken är som sagt en ljuvlig litterär upplevelse för såväl stora som små.
Enda kritiken vi har mot boken är att vid ett tillfälle haltar berättelsen som bilderbok enligt oss. När Pelle döpt sin nya kanin så ropar Tjorven som då spelar Robinson på sin Fredag (alltså Pelle). Vid detta tillfälle i boken tappade våra barn och mormor spåret då de glömt av den tidigare nämnda detaljen kring Robinson Cruse. Tidigare i berättelsen så passeras det snabbt och det blir därför otydligt när det plötsligt tycker upp enskilt igen. Men då detta är en bok som tål många genomläsningar så tror jag det snart klarnar för barnen. Utöver detta är boken helt fantastisk och verkligen värd toppbetyg.

Jag tycker det är väldigt fint när kapitelböcker får illustrationer för att bli till bilderböcker så att de blir tillgängliggjorda för en bredare publik. Stort beröm till Maria Nilsson Thore som verkligen lyckats med sitt uppdrag med att illustrera första bilderboken med Saltkråkan.

A

Agnes

2019-04-01

Betyg

En av mina favoriter av Astrid Lindgren.

L

Lilian Lidforss

2015-05-08

Betyg

Otroligt bra barnbok! Men det ska vara orginialtrycket!/Lilian

Cecilia Lt

2011-06-11

Betyg

Bästa sommaridyllen någonsin. :)

M

M W

2009-12-01

Betyg

Kommentera...

Karin .

2009-06-18

Betyg

Svensk sommar!