Roland Paulsen skriver in sig på Arbetsförmedlingen och hamnar snabbt i gräl med sin handläggare om åtgärdernas meningslöshet. När han återvänder är det för att genomföra en sociologisk studie om funktionell dumhet. Snart sitter han, som en i gänget, med en kopp kallnat kaffe på arbetsförmedlingskontoret i en mellanstor svensk stad. Vad han gör där är det ingen som riktigt vet. Han lyssnar till samtalen som förs i mötesrum, på handläggarkonferenser och jobbcoachträffar. Vi bara lyder är en intelligent, humoristisk och radikal genomlysning av Sveriges minst omtyckta myndighet. Det är också en undersökning av byråkratiska ekorrhjul, och vad som får tjänstemän att nitiskt följa absurda regelverk de själva...
Den här boken ger nyanser åt en hopplös verksamhet, eller framförallt åt de personer som på olika sätt har med Arbetsförmedlingen att göra. Mina förutfattade meningar ändrades visserligen inte, men diskussionen och resonemanget lyfts till en ny nivå som är lätt att ta till sig. Mycket välskriven och blir aldrig torr i sin framställning. Riktiga människor och öden lyfts fram och berör.
2018-12-01
Mycket intressant och frän kritik av tron att all form av arbete gör människor lyckligare än inget arbete alls. Paulsen har dock lätt att raljera och hans idealistiska förhållningssätt överensstämmer ibland helt enkelt inte med verkligheten.
Huruvida vi arbetar för mycket eller inte är ju en ofta förekommande diskussion och man kan ha olika åsikter. Vad som dock står klart efter läsningen är att dagens system där arbetsförmedlingen agerar myndighet och kontrollant inte verkar gynna varken samhället i allmänhet, och i synnerhet inte de arbetslösa eller de anställda på arbetsförmedlingen. Generellt kan man säga att denna bok gav en del att fundera på och jag tror att jag kommer återvända till den så småningom!
En av de viktigaste och mest tankvärda böcker som skrivits under 2015? Antagligen!
Varför jobbar vi så mycket? Behöver vi jobba så mycket?
Det Roland Paulsen tar upp och skriver om är saker människosläktet borde lägga mer krut på att lösa - och på så sätt skapa mer fritid till oss alla.
Till och med Fas3-skaparen Sven-Otto Littorin verkar har kommit till insikt - han säger: "Jag kommer inte att göra många knop jobbmässigt om jag kan låta bli. Så är det."
Som sagt, kanske årets viktigaste bok!
Läsvärd och ställer viktiga frågor vi alla måste fundera över. Dock i vissa fall tycker jag Roland skriver för opartiskt när upplevda situationer och subjektiva åsikter lite lätt tages för sanningar. Men budskapet i denna bok känner jag stort ansvar för att vi alla tar tag i i dagens arbetsliv.