Vi badade i Skärsjön

Det här är en historisk HBTQ-roman i bästa feelgoodanda, och den första delen av tre. Året är 1964. Johan och Lars arbetar på Västerbergs gård under sommaren. Bådas föräldrar har vänt dem ryggen i tron om att deras perversa ådra ska botas genom hårt arbete. De skulle umgås efter de tunga arbetsdagarna på lantbruket, som vänner. Fiska och bada i Skärsjön och sitta på Hennings bar för en öl eller två. Men sommaren blir en plåga. Att vara annorlunda och ses som sjuk på grund av den man är blir tungt att bära på. Lars bjuder ut Marianne på dans och hoppas bli sig själv så som förväntas av föräldrar och omgivningen. På gården finns även mor Britta som visar sig bli nyckeln till Lars och Johans framtid. OMDÖMEN: Ojojoj... Vilken känslovåg denna bok tagit mig på! En feelgood bok om kärlek mellan män och en överraskande lesbisk karaktär, som både ger inblick i hur det var att leva som homosexuell...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Denna bok var Riktigt Fängslande & Gripande och Oerhört Sorlig😢
Den var Väldigt Välskriven
men den är en högst
Tidsaktuell bok
även fast den utspelar sig på
1960-Talet.

Jag fastnade direkt i den & det var svårt att lägga den ifrån sig
Jag ville bara läsa mer för detta är en bok som inte lämnar någon Oberörd & den stannar länge kvar i ens Tankar & Hjärtan

Det var Hemskt att följa
samhällets sätt att se ner på personer som inte passade in i deras Heterosexuella Levnadsramar 
Och även hur man med olika medel försökte göra de homosexuella ”Friska”  som det kallades.🤔

Boken förmedlar att man med
mod och styrka ska våga stå upp för sig själv och kämpa för kärleken

Detta är verkligen en fin berättelse som Inte lämnar någon utan Tårar😢

♡Jag hoppas på fler delar i denna serie & att fler hittar till den♡
Av mig så får den
Full Pott
5/5st🧡💛

L

Linda Andersson

2022-08-04

Betyg


Jag fick den stora äran att förhandsläsa Snezana och Andie Lindskogs roman ”Vi badade i Skärsjön”, del ett i deras HBTQ-serie.

Året är 1964. De två ynglingarna Johan och Lars har båda fått jobb på Västerbergs gård över sommaren. Johans hårda far har sänt iväg honom med förhoppningen om att han ska återvända som en ”riktig man” – det vill säga, en som intresserar sig för kvinnor, inte män. Lars har mer eller mindre blivit förvisad från sitt hem, ivägskickad av sina föräldrar till uppfostringsanstalt och sedan till landet för att göra bot, med förhoppningen om att han ska lära sig att bli en ”sund person”.
Detta är en fin och viktig berättelse om hur tufft det var att vara homosexuell på sextiotalet – och tyvärr fortfarande är för väldigt många. Om hur familj och samhälle såg ned på personer som inte passade in i den heterosexuella normen. Om hur man med olika medel försökte göra de homosexuella ”friska”. Och hur man försköt dem om de inte lyckades.
Jag tycker att Snezana och Andie lyckas så väl med att beskriva både Lars och Johans frustration inför sina känslor, både inför varandra och sin familj. Hur de kämpar för att försöka passa in, för att försöka bli ”rätt” i samhällets ögon, trots att de båda innerst inne vet att det är lönlöst. Det går inte att förändra den man är. Den man är född att vara.
Jag uppskattar också att de tyngre bitarna balanseras fint med de mer hoppfulla delarna – mod och styrka, att våga stå upp för sig själv och kämpa för kärleken.
Detta är verkligen en fin berättelse som berör på djupet. En berättelse jag kommer bära med mig länge. Jag ser mycket fram emot att läsa de kommande delarna i serien.
Rekommenderas varmt!