Venusdeltat

Nin, Anaïs

| 1983

Flag from sv

464


En boksamlare erbjöd 1940 Henry Miller hundra dollar i månaden för att denne skulle förse honom med erotiska noveller som var beställda av en förmögen kund. Henry Miller tröttnade snabbt på denna sysselsättning och Anaïs Nin, som behövde pengar, tog vid istället. ?Varje morgon efter frukosten sätter jag mig och skriver mitt pensum erotica?, meddelar hon i Dagbok 3. Hon berättar också där hur beställaren ringer upp henne och säger ?Ni skriver bra. Men ni kan hoppa över poesin och alla beskrivningar som inte gäller sex?. Strax före sin död i januari 1977 sammanställde Anaïs Nin ett urval av de erotiska noveller hon skrev för den anonyme beställaren. Hon menade att de inte var så opersonliga som hon trott och vid omläsningen fann hon att mycket av poesin fanns kvar. Hon gjorde också iakttagelsen att erotiska situationer sällan beskrivits av en kvinna och därför kunde Venusdeltat...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Charlotta CG

2011-11-24

Betyg

Johanna kunde inte sagt det bättre. Bra språk men jag blev mest äcklad.

Betyg

Det är väl konstigt att jag tyckte att de första, kortare novellerna var betydligt bättre än de längre och mer invecklade. Jag tyckte att de längre var riktigt plågsamma och ointressanta. Och ingen av novellerna i boken var särskilt erotiska. Det är allt från incest till tidelag men det känns ganska lamt och larvigt snarare än förbjudet och upphetsande. Nej, den här boken var en stor besvikelse.

Johanna Smeds

2011-05-24

Betyg

Jag blev väldigt besviken på Venusdeltat. Den sensuella upplevelse jag hade väntat mig blev en känsla av äckel. Alla dessa män som är sexuella med mycket yngre eller mycket svagare kvinnor gör mig illa berörd, men ännu mera illa berörd blir jag av tanken på att detta har skrivits i syfte att vara upphetsande. Men prosan är glasklar, vilket hindrar boken från att bli ett bottennapp.

Karin .

2010-10-10

Betyg

Det var nog faktiskt andra gången jag läste Venusdeltat.

Tor von Geijer

2009-09-17

Betyg

Sugande.