Vem ska trösta knyttet?

Jansson, Tove

| 1973

Flag from sv

1776


Det var en gång ett litet knytt som bodde alldeles ensam i ett ensamt hus. Han var nog långt mer ensam än han trodde på kvällen när han tände alla ljus och kröp inunder täcket i sin bädd och gnällde för sig själv, för han var så rädd. Boken utkom första gången 1960.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

I boken möter vi ett litet knytt som är så fasligt ensam och rädd. Knyttet beger sig ut på färd i världen och stöter där på diverse karaktärer från muminvärlden. Men hela tiden är knyttet för osäker för att söka kontakt för att bli mindre ensam.
Men plötsligt hittar knyttet en flaskpost från ett litet skrutt som verkar vara ännu mer ensam och rädd än vad knyttet är.
Plötsligt finner knyttet en ny sida hos sig själv när denne ger sig iväg för att hitta och trösta skruttet. Första stegen till en ny vänskap.

En väldigt charmig berättelse!
Jag gillar hur boken förmedlar att till syvende och sist är det ens eget ansvar att också söka kontakt och skapa vänskapsband. Att man kan finna och stärka sidor hos en själv man ej visste att man hade.

Stundvis tycker jag att rimmen känns halvdana och sedan helt underbara på andra ställen. Men då det summerat är en underbar bok med ljuvliga illustrationer ser jag mellan fingrarna på den delen. Jag älskar stämningen som boken förmedlar till hela lässtunden. Verkligen en bok som borde läsas för de äldre barnen i förskolan och i förskoleklasser.

S

Sara Weiner

2017-11-13

Betyg

Ja, vad kan man säga. Fantastisk.

Eva Wieselgren

2016-05-03

Betyg

En klassiker generation efter generation. Jag kan den inte utantill längre, men citerar den ofta.

Sandra Björn

2014-03-03

Betyg

kärlek<3

Annimoure Nilsson

2013-04-10

Betyg

Åhhh...den här har jag läst många gånger för barnen nu.Den är så vacker. Tuschteckningen när Knyttet går från sitt hem är helt makalöst gjord.

E

Eva Jämting Lundh

2012-07-05

Betyg

Jag tycker om den rytmiska texten men jag märker att barnen i förskolan och mina yngre kolleger får lite rysningar av den. Det fick jag också i lågstadiet när jag läste den. Usch Mårran...

Jasmina <3

2012-06-24

Betyg

Mycket fin och tänkvärd.bok.

Susanne Logren

2012-06-06

Betyg

Fin och tänkvärd bok, med möjligheter till fina samtal med 5-6åringen.

Liv Anna Elisabeth

2012-06-01

Betyg

Söt och nära berättelse. Om en otäck värld och om att finna en trygg famn. Ett definitivt måste i varje välsorterad barnbokshylla.

Gunvor Maazon

2011-12-04

Betyg

Tove Jansson är min "husfilosof". Den här boken tröttnar jag aldrig på. Blir lika rörd och berörd varje gång jag löser den. Den ska läsas högt - gärna med fler lyssnande öron.

Joanna Björkqvist

2011-04-14

Betyg

En underbar bok full av vackra ord och fantastiska bilder!

Sarah Marklund

2010-07-02

Betyg

Kan inte bli bättre. Fantastiska bilder till en fantastisk text.

Emma Salomonsson

2010-04-29

Betyg

Bästa boken.För vuxna såväl som för barn

Emma Salomonsson

2010-04-29

Betyg

Bästa boken.För vuxna såväl som för barn

M

miranda åkermalm

2009-10-06

Betyg

Min favortibok när jag var liten. Läser den fortfarande ibland och förundras över att den fortfarande är lika bra. Underbara bilder och en sorglig historia som slutar lyckligt - allt på vacker vers. Den är nästan för bra för att vara sann.

Daniel S

2009-09-12

Betyg

Jag minns inte att jag läst om knyttet när jag var yngre, trots att titeln är så välkänd. När jag nu i vuxen ålder läst flera av kapitelböckerna om muminvärlden för min 4-åring, blev vi till slut även nyfikna på denna. Jag finner inte ord för att beskriva dess storslagenhet. Vilken fantastisk bok! Både till språk och innehåll.

M

Mikaela A

2009-08-10

Betyg

Har satt betyget efter filmen, men vill väldigt gärna läsa boken också, som jag hoppas i sådana fall är lika söt och rar som filmen var.

Camilla H

2009-07-28

Betyg

Naaw, nostalgibok

Betyg

Älskar, älskar, älskar Knyttet. Och framför allt när Peter Lundblad sjunger sagan! Ett litet konstverk.

Jenny Forslund

2009-06-16

Betyg

Jag kunde läsa ganska tidigt som barn men skrivstilen var så snirklig i boken att min mormor fick läsa den högt istället. Vilket härligt minne!

I

Inger Mårtenson

2009-06-15

Betyg

Vem kan motstå en saga på vers...

Betyg

Vid depression anbefallas att denna bok intages