Vem är Skuggan?

Sundin, Lotta

| 2017

Flag from sv

8


Alla i Tuvas klass pratar om Skuggan, superhjälten som åker omkring på sin skateboard och räddar människor som har råkat illa ut. Men vem är Skuggan egentligen? Ingen har sett mer än en svartklädd figur som försvinner bort i mörkret. Kvinnan som blev överfallen i parken påstår att Skuggan är en tjej, men så kan det väl knappast vara? Tuva bryr sig inte om vad de andra säger. Ingen av dem förstår henne ändå. Men så en dag börjar Julia i klassen och av någon anledning verkar hon vilja bli Tuvas vän. Det är både fantastiskt och ovant, men också rätt krångligt när man har mycket att dölja.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

bettansboktips

2018-06-11

Betyg

En riktigt bra bladvändare! Rekommenderas varmt.

Betyg

Superspännande bladvändare om vänskap, familjen, kärlek, att inte passa in och att vara hemlig.

V

Villivonkansbooks

2018-05-30

Betyg

Alla i Tuvas klass pratar om Skuggan, superhjälten som åker omkring på sin skateboard och räddar människor som har råkat illa ut. Men vem är Skuggan egentligen? Tuva bryr sig inte om va de andra säger. Ingen av dem förstår henne ändå. Men så börjar Julia i klassen..
🐴
Vem är Skuggan? är en riktigt bra bok som överraskade mig. Den innehöll så mycket viktiga ämnen, såsom utanförskap, mobbing och övergrepp för att nämna några. En sån bok kan bli tung och med mycket pekpinnar, men inte alls här. Den är spännande, fängslande och gripande i ett. Utöver det omöjlig att lägga ned! En bok för 9-12 års-åldern som funkar lika bra även längre upp i åldrarna, då den inte känns barnslig. Sätt den i händerna på era barn, barnbarn eller elever!

Barnboksfamiljen .

2018-05-20

Betyg

Jag är kär! Dessa böcker är fantastiska!
Böckerna handlar om tjejen Tuva som under nätterna är ”superhjälten” Skuggan som hjälper utsatta människor och under dagen Tuva – en otroligt smart tjej men som kämpar med livet på olika sätt.
Jag blir helt paff över hur himla bra dessa böcker är – Sundin är verkligen en bra författare!
Ni vet när man ser en riktigt bra film och en skådis spelar sin roll så bra så man börjar bry sig om karaktären på riktigt och glömmer av att personen faktiskt är en skådespelare? Den känslan får jag när jag läser högt om Tuvas liv – Tuva och hennes kära känns så verkliga och går rakt in i hjärtat. Sundins beskrivningar av att bli förälskad för första gången, att bli osäker och analysera sociala koder (ibland helt felaktigt), Sundins beskrivningar av LIVET är så äkta – så bra. Att Tuva också blir kär i Julia och de inleder en lesbisk relation är också fint ur ett inkluderande perspektiv – men samtidigt är det just deras och så äkta – inte alls för att snabbt slänga in för att ha inkluderat lite samkönade par snabbt. Utan genomtänkt, så fint. Och A som är van vid mycket inkluderande litteratur lyfter inte på axlarna alls över att höra om den relationen – fint att han ser det som en självklarhet att vi kan bli kära i dom vi vill. Vilket även dessa böcker vaggar in en i utan att lyfta deras relation som något som avviker från normen – utan böckerna normaliserar och inkluderar. Men belyser ändå när det blir tufft, när folk tar för givet om könstillhörigheter och normer.
Samtidigt som boken behandlar mycket kring känslor och relationer så blir den aldrig tråkig – A var kanske i yngsta laget för boken men även han som ibland kan bli lite uttråkad av böcker som är fokuserade på relationer tyckte han att dessa böcker är bra.
Vi läste ut bägge två på två dygn. När V låg och sov efter lunch dök vi ner i sängen direkt och fortsatte läsa. Den är spännande och medryckande – men behandlar så viktiga frågor!
Sociala svårigheter och diskussioner kring detta är ett genomgående tema i böckerna, Tuva har en genialisk mamma som forskar – men mamma har uppenbarligen drag av autism och stora svårigheter inom det sociala. Men böckerna lyfter att acceptera och anpassa för varandra – att vi är olika och det är okej. Roligt att se hur människorna i boken bryter många könsroller men för den delen aldrig gör så boken känns konstlad, utan äkta men utmanande.
Och sättet som Tuva och hennes pappa anpassar och stöttar kring mammas svårigheter är så äkta formulerat med och även annat som tas upp i böckerna.
Boken behandlar även utanförskap och alkoholism.
Barn som på olika sätt växer upp för tidigt som medberoende i familjer kommer känna igen sig i detta, det känns som Sundin måste ha genomgått något liknande själv under sin uppväxt – annars går det inte att beskriva det så äkta som hon gör. Jag som också är uppvuxen i en dysfunktionell familj förstår Tuva så väl.
Det går rakt in i hjärtat och jag tror att många barn skulle behöva läsa dessa böcker och faktiskt bli hjälpta av dom. Fantastiska, alldeles fantastiska. Önskar att jag fått dessa i mina händer för 20 år sedan.
Glad att jag fått läsa dom högt nu för mitt barn.
Lova att skriva fler böcker Lotta Sundin, jag lovar att läsa alla.
Att de dessutom är välskrivna och lätta
att få bra flyt i när man högläser kan nämnas med.

J

Betyg

Stark, gripande och rolig!

F

Fem Flator

2017-02-21

Betyg

Fin, rolig och spännande!

F

Fem Flator

2017-02-21

Betyg

Fin, rolig och spännande!