Efter fjolårets succébok om psykisk ohälsa är Therése Lindgren tillbaka med en uppmaning till oss alla att börja bry oss ? om oss själva, hur vi lever, vad vi äter, och inte minst: om djuren.Djurrätt är en hjärtefråga för veganen Therése och hon skildrar här hur det gick till när hon blev medveten om djurens situation och stegvis blev vegetarian och vegan. Det är en personlig berättelse om ett uppvaknande och även en introduktion till ett djurvänligare liv.Okej, alla människor kanske inte vill bli veganer, men var och en kan hitta sin grej att engagera sig i. Det handlar om hur man vill leva sitt liv, vad som är viktigt för en själv. Klyschan stämmer ju: ingen kan göra allt, men alla kan göra något. För allt hänger ihop, det gäller att ta ansvar och orka bry sig.
Jag älskar Therese Lindgren och ser henne som en väldigt bra förebild bland allt hjärndött som finns i sociala medier men tyvärr ser jag inte henne som en författare. Boken är upplysande och ger en bra inblick i bland annat köttindustrin, men Therese skriver som hon pratar. Det kanske funkar för vissa att det känns som att hon skriver till en kompis. Jag förstår att hon vill nå ut till fler men det är ju antagligen främst hennes tittare som köper boken så kanske hade det varit bättre att göra en video om detta än en bok? Dessutom förstår jag inte varför boken är fylld av bilder på Therese i diverse situationer. Känns märkligt med en poserande bild mitt i diskussioner om djurs levnadsvillkor innan slakt. Antagligen är det för att fylla ut boken vilket återigen för mig till argumentet att det hade passat bättre i något annat format. Kan tänka mig att den är bättre som ljudbok.
Delen där hon skrev om husdjur gjorde mig väldigt upprörd. ”Att låta en katt leva hela sitt liv i en lägenhet känns inte schysst”. Jag har själv två innekatter. Båda har varit hemlösa och kom till mig när de var 9 månader. Anledningen till att jag inte har dem ute är för att jag är alldeles för rädd om dem och inte vill släppa ut dem bland alla faror som finns utomhus. De är de lyckligaste katterna i världen och jag tror inte de hade varit lyckligare om de fick vara utomhus. Dock har Therese själv två husdjur nu så hon har antagligen ändrat inställning på den här punkten.
Trots allt jag skrivit så tycker jag fortfarande att boken är väldigt läsvärd och skapar en större medvetenhet hos läsarna. Hon lyckas på ett enkelt sätt att informera, upplysa och utbilda och många hade kunnat dra nytta av att läsa denna bok.
Som pescetarian blev jag så glad att jag fick denna bok i julklapp! Det var otroligt svårt att lägga ner boken. Jag trodde att jag hade koll på veganism och hur djur har det men det var så mycket jag hade missat och inte visste om!
Så tack så mycket Therése för en bra skriven bok! ❤️
2018-01-29
Den här boken öppnar verkligen upp ens ögon om köttindustrin. Tycker verkligen att alla bör läsa denna bok!
Youtubern Therése Lindgren har över 500 000 följare. Min nioåriga dotter är en av dem. Hon gillar Therése för att hon säger som det är och inte backar för tuffa ämnen. Och när jag läser Therése Lindgrens nya bok ”Vem bryr sig” så önskar jag nästan att hon skulle dyka upp i vårt kök och sitta och snacka över en kopp te. ❤Hon verkar så schysst och snäll.