Vävarnas barn

Vävarnas barn från 1981 är en roman av Per Anders Fogelström som utspelar sig på Barnängens klädesfabrik under åren 1749-1779. Vävarna och deras barn arbetar och bor i de nya klädesfabrikerna på Söder. Deras 1700-tal är ett annat än det vi brukar möta: vackra herdinnor, hovherrar, skalder och konstnärer spelar ingen roll i deras liv. De agas som tjänstehjon och har ingen rätt att sammansluta sig. Deras liv är hårt arbete och sträng vardag men ibland också glädje och ljusa drömmar.Uppföljarna heter Krigens barn och Vita bergens barnPer Anders Fogelström (1917-1998) var en av våra mest älskade författare och stockholmskildrare. Hade han levt idag hade han fyllt hundra år. Mest känd är han för böckerna i serien Mina drömmars stad. Vävarnas barn, Krigens barn och Vita bergens barn, även kallad Barnserien, kompletterar stadsserien och bygger till stor del på verkliga händelser.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Mats Sigfridsson

2020-04-21

Betyg

En mästerlig berättelse. Mycket intressant och lärorik om en svår tid i Sveriges historia. Berättat ur vanliga människors levnadsöden. Fogelström tillhör absolut en av Sveriges bästa författare. Ett mästerverk som bör läsas av alla.

VICTORIA LINDBLOM

2018-10-11

Betyg

Fantastisk berättelse om Stockholm och dess befolkning. Hemskt dock hur de levde.

K

Kerstin

2018-08-14

Betyg

Den gick otroligt snabbt och lätt att läsa, spännande och intressanta beskrivningar av vanligt folks liv på 1700-talet.

Solveig Andersson

2017-12-01

Betyg

Talbok storytel, inläsare Helge Skoog
Läst även denna serie av Fogelström för hand tidigare, men härligt att åter få träda in i denna skickligt uppbyggda miljö. Superb inläsning av Skoog dessutom. 5 Stjärnor. Läs den!

S

Sara Sundin Faugert

2017-11-27

Betyg

En av de bästa böcker jag läst

F

Fiolsparv

2017-01-11

Betyg

Riktigt bra bok som var svår att lägga ifrån sig.

Maritha .

2014-02-18

Betyg

Stark fyra. Lite seg i början men när jag kom in i historien blev det nästan omöjligt att lägga boken ifrån sig. Mycket intressant att få läsa en roman grundad på en så gedigen faktabas och att få lära sig mer om det gräsliga liv de fattiga i Stockholm levde. Personporträtten är varma; inte utsmyckade med onödiga klyschor utan enkla och rakt på sak på ett sätt som tilltalar mig mycket. Tänk att jag inte har upptäckt denna författare förrän nu!

S

Sara Frimodig

2013-09-23

Betyg

En mycket värdig "prolog" till stad-serien. Vävarnas barn är den bästa boken i "barn-serien" (eller vad den ska kallas, de tre böckerna innan stad-serien) och väldigt rolig att läsa om man känner till områdena runt Södermalm i Stockholm som beskrivs i boken. Man lär känna karaktärerna och engageras verkligen i deras öden.

Erland Svensson

2012-10-06

Betyg

En realistisk berättelse om en eländig period av vår historia. Trots all fattigdom och orättvisa lyckades dock någon göra en klassresa. En del går faktiskt att känna igen i vår nuvarande moderna samhälle.

Marita Ryen

2012-05-15

Betyg

En lärorik bok om hur vissa hade det under 1700-talet. En fin berättelse trots allt elände. Dock något seg ibland.

R

Rama Pujara

2011-03-19

Betyg

Mycket lärorik bok

Jörgen Karlsson

2010-06-10

Betyg

Helge Skoog är behaglig att lyssna till. Det är en fängslande historia som berättar mycket om vår historia.

Stefan Hall

2010-02-15

Betyg

Boken är en mästerlig beskrivning av vardagen i den lilla värld som det sena sjuttonhundratalets fattiga manufakturarbetare levde i. Men karaktärerna engagerar inte i allt sitt elände och i sina små triumfer. Som roman skulle den ha vunnit på att skära bort några karaktärer och för att ge andra mer utrymme. Som historisk beskrivning skulle den ha vunnit på att ha med källor och en bibliografi.

J

Jennie Rosén

2010-01-04

Betyg

Läste den i bokform... Underbar!

Maria Blomkvist

2009-10-19

Betyg

Först måste sägas att boken är skriven av en författare som besitter en enorm historisk kunskap och detta speglas i varje mening i hela boken. Han ger en levande bild av bortglömda människor genom ett språk som är både vackert och gammeldags men som samtidigt inte är svårläst. Jag är inte sedan tidigare insatt i den här tidsperioden vilket gjorde att jag tyvärr famlade mig fram genom en del av handlingen. Lite problem hade jag även med hålla isär alla karaktärer som kommer och går, jag fann det svårt att veta vilka som skulle visa sig vara viktiga för handlingen. Dock är det en fantastisk bok och jag tror att alla svenskar kan hitta knytpunkter i platserna och karaktärerna.

Lennart Carlsson

2009-10-05

Betyg

Måste verkligen hålla med Marie-Louise Nordlund. Boken avslöjar fruktansvärda miljöer under 1700-talet.