»En fantastisk debut!« THE CHICAGO TRIBUNE »Gillian Flynn skriver så bra. Hon har en skoningslös blick för mänskliga brister och för den ondska som rör sig mitt ibland oss.« WASHINGTON POST »Att kalla Vassa föremål en suverän debutroman är för svagt. Jag fasade inför de sista trettio sidorna och kunde samtidigt inte sluta läsa.« STEPHEN KING Efter en lång tids frånvaro är journalisten Camille Parker tillbaka i sin gamla hemstad. Hon är ditskickad av sin arbetsgivare en tredje klassens Chicago-tidning för att rapportera om två unga flickors försvinnande. Camille är motvilligt inhyst i sitt föräldrahem, där hon på nytt konfronteras med sin distanserade mamma och den brådmogna trettonåriga halvsyster hon knappt känner. Hemsökt av mörka händelser ur det förflutna, och samtidigt bekymrad över det olustiga grepp hennes syster tycks ha om stan, brottas Camille med samma gamla behov av...
2017-09-10
Lotta Olsson, DN skriver att boken är Svårslagbar, jag tyckte riktigt illa om den. Så tung, trots viktiga ämnen som bl.a. självskadebeteende och Munshausen by proxy.
2015-08-11
Fascinerande om en liten håla, trasiga människor. Spännande porträtt av Camille hennes syster Amma och mamma Adora. Sträckläsning!
2015-05-12
150510: Den sämre av de tre böcker av Flynn jag konsumerat. En bra tvist på slutet verkar vara författarens signum.
Självskadebeteende och märkliga familjer i ett litet amerikanskt samhälle.
Supa knulla knarka käfta slåss, supa knulla knarka käfta slåss, supa knulla knarka käfta slåss, supa knulla knarka käfta slåss, supa knulla knarka käfta slåss .... att konstant satsa på samma skit 260 sidor genom blir man slutligen ännu dummare i huvud än författaren är redan från början ...
När jag läste Mörka platser för drygt ett år sedan blev jag lite överraskad över hur mycket jag tyckte om den. Visst gillar jag mörker och skitighet, men jag trodde ändå inte att jag skulle tycka om en så hajpad bok. Sedan dök Vassa föremål plötsligt upp i brevlådan och jag såg verkligen fram emot att läsa den. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2015/02/vassa-foremal-av-gillian-flynn.html
2014-12-18
Lite "trög". Bra, men inte alls som de andra bägge av Gillian Flynn. Men klart läsvärd.
Kan livet vara så grymt, tänker jag när jag läser Vassa föremål.
Boken handlar om journalisten Camille Parker som blir skickad till sin hemstad efter att två små flickor har mördats. Eftersom hennes tidning inte har råd att låta henne bo på hotell, är hon tvungen att bo hos sin familj som hon inte har träffat på åtta år. Hon konfronteras med sin mor som fortfarande vill behålla järnkontroll över henne, samt hennes halvsyster, som även hon ställer till det för Camille. I livsbagaget bär Camille minnet av sin döda syster, det är något med systerns död som börjar oroa Camille medan hon nystar upp det förflutna.
Under sökandet efter ledtrådar, blir Camille mer och mer inblandad och kommer närmare mördaren än vad hon har tänkt sig.
En oerhört gripande, spännande bok. Jag kunde helt enkelt inte sluta läsa i slutet, var bara tvungen att fortsätta. Jag lider med Camille, jag förfasas över de små flickornas öden och jag blir förskräckt när jag till slut förstår vem som är mördaren... Läs den!
Kan livet vara så grymt, tänker jag när jag läser Vassa föremål.
Kanske hade för höga förväntningar på denna bok, då jag läst Gillian Flynns två andra böcker som jag tycker mycket om. Kan inte riktigt sätta fingret på varför jag inte tycker denna är lika bra, den känns mindre gripande. Dock så får jag tillägga att det är en helt klart godkänd bok, men som inte når upp till Mörka platser eller Gone girls höjder.
Vassa föremål är Gillian Flynns debutroman som nu ges ut i nyöversättning av Modernista. Hon har dessutom gett ut Mörka platser och Gone girl - två väldigt bra spänningsromaner – där jag tillhör team Mörka platser, men den sistnämnda är riktigt bra den också. Precis som i sina andra böcker är Flynn mästare på att dels bygga en krypande sidvändarstämning, dels förmedla den apokalyptiska småstadskänslan samt att använda sig av mindre angenäma huvudkaraktärer.
Betyg: 4,5 av 5.
Det här är Gillian Flynns debutroman som kom ut 2006, och som nu har kommit ut i en ny utgåva. Boken hette tidigare ?Vass egg?.
Jag har läst två böcker av henne tidigare: ?Mörka platser? och ?Gone Girl?, och jag tyckte att båda två var mycket, mycket bra. (Länkar till mina recensioner av dom två böckerna).
Och den här boken var precis lika bra. Den är otäck och mörk. Men väldigt spännande och mycket välskriven.
Jag tycker mycket om Gillian Flynns sätt att skriva, och hoppas verkligen att det kommer många fler böcker av henne i framtiden.
Rekommenderar alla tre böckerna, som är helt fristående från varandra.
2014-02-20
Jag läste den på svenska;). Så bra, blev uppslukad av den. Min smak av bok:). http://nakit.webblogg.se/2014/february/vass-egg.html