Varsel i natten

Jordfödd Special Editions - vackert inbundna och tryckt i exklusiv soft touch är dessa samlarutgåvor utsökta presenter och den perfekta prydnaden i bokhyllan. Spänning, passion och mystik i 1600-talets Europa. England 1655. Ailea har anlänt till klostret som huserar Sällskapets hemliga skola, där hon undervisas i de dolda lärorna. Viskningar följer henne och folk tystnar när hon går in i rum. Sedan före hennes födelse har hon varit lovad till den sicilianske prinsen Aaron, som hon enligt högre makter ska få ett barn med. Roderic är tillbaka på militärskolan i Bologna. Han har snabbt skapat sig ett namn efter att ha dödat den legendariska befälhavaren Jean François de Fosse, men berömmelsen sticker folk i ögonen. Efter en duell blir han fiende med en mäktig, hämndlysten greve. Ailea och Roderic har länge mötts i drömmar och syner, där de formar ett starkt band. Kanske är de...

W

Wenche W

2024-09-19

Annorlunda och spännande historia.

Johanna Andersson

2024-03-20

Tvåan var minst lika bra som första, älskar hur författaren väver in folklore, sägner, mystik och småberättelser i historien. Och hur Ailea och Roderic öden binds samman. Kan inte vänta på del 3.

Johanna Andersson

2024-03-20

R

Rosita Söderström

2023-02-07

Andra delen i Jordfödd-serien.

En historisk roman som utspelar sig under 1600-talets andra hälft i framförallt Norra England, Italien, Frankrike och Spanska Nederländerna. Likt en tidsmaskin i störtlandning slungas läsaren in i berättelsen, som förmedlas med en fantastisk detaljrikedom.

Författaren tycks använda ett mikroskopiskt sensationellt betraktelseöga och verktyg för att gestalta såväl karaktärer som miljön dessa befinner sig i. Inte minst smaklökarnas “teaser” ;-)

Jag äcklades så till den grad att jag ett tag tänkte att: Nej! det här kommer dra ner betyget. Avskyvärda scener förmedlas! Men så gör de också storyns tidsepok desto verklighetstrognare – mer sanningsenlig, antar jag…

Och Ann-Catrin har en beundransvärd förmåga till att gestalta allt från sinnesstämningar – “Syster Judeth kommer vaggande emot dem, fräser som en ilsken gås med utspridda vingar.” - s.111. “Likt en öppnad säck med rovor rasar kammarpigan ihop mitt på golvet.” - s.236. – till karaktärers och miljöers utseenden: “Rösten, karg och snedvriden som en bergskreva…” - s.265.

“Gröna ekollon och flikiga löv bildar nyckfulla mönster i flickornas ansikten där den vassa dagssolen skjuter brännande pilar genom trädkronan.” - s.129.

“Bäcken rinner som sårvätska genom skogen och dess vattenväxter ligger hopgyttrade likt rostiga svärd.” - s.223.

Varsel i natten är en hejdundrande värdig uppföljare till Dotter av Jord, som trots allt fortfarande är min favorit. Efter att både läst den fysiska boken och lyssnat till ljudboken.

Ser med spänning fram emot 3:an!

Tack Ann-Catrin för att du skriver och förmedlar Aileas och Roderics berättelser. Mycket tårtriggers och (spyende emoji) men också smilisar. Härliga personligheter!

Till sist men inte minst viktigt: Älskar den nykomna karaktären i fågelgestalt. Må han följa fortsättningen!

Vilken bok!!!
Vi har lyssnat och längtat efter varje ledig stund för att lyssna vidare. Diskussionerna före och efter har gjort att boken har växt för varje kapitel vi hört. Att slutet är bländade och över förväntan är ett stort plus men också minus. Vem kan orka vänta på del tre?

Ann-Catrin Mattssons liknelser är jordnära och så passande och klockrena för varje händelse. Miljöbeskrivningarna får sin touch också och gör platserna synliga för mig som läsare för mig vidare i händelserna.

Karaktärerna kom jag så nära att de känns som släkt med mig. Och vad mer kan jag säga Ann-Catrin Matsson har lyckats. Boken är sprängfylld med spänning magi och historia. Vilken tid all research har tagit. Wow. Tårar leenden skratt, kärlek och längtan. Den hade allt vi behövde.