Vrlik

Kallentoft, Mons

| 1905

Vrsolen skiner ver Linkping och de nnu vinterbleka mnniskor som vgat sig ut p uteserveringarna runt torget. Ngra svalor kretsar i skyn, frgglada tulpaner lyser frn stnden och en mamma med tv sm barn gr mot bankomaten. Pltsligt slits lugnet itu av en kraftig explosion. Kriminalinspektr Malin Fors str framfr sin mammas kista i Uppstndelsens kapell och frsker knna ngonting. S bryter ett lgt muller tystnaden, och snart r hon p vg till Filbytertorget och en syn hon aldrig kommer att glmma. Glassplitter. Krossade blommor och utspridda grnsaker. En trasig barnsko. En duva som pickar i ngot rtt i den ronbedvande tystnaden. Klicka hr!...

Jan Banan

2024-03-19

Hller med fregende talare. Kommunikationen med andra sidan gr n verkligen p nerverna. Det, tillsammans med Torsten Wahlunds alltid s sega inlsning drar ner betyget till en 3:a.

Ewa H

2020-08-16

Oerhrt spnnande bladvndare, dr jag gnar eller blddrar frbi lnga stycken. Varfr detta fniga utrymme fr de ddas synpunkter p hndelserna? Och en hel del annat pladder kan jag vara utan, men det som r kvar r ju bra!

Sandra Gustafsson

2015-10-09

Mons levererar igen. En av de bttre i Malin Fors-serien.

Mats Sigfridsson

2015-09-18

Riktigt uselt. jag klarar bara inte detta dravel med dda offer som ska tala hela tiden. I denna bok tar det helt verhanden dessutom. Jag brukar reta mig p dessa delar i hans bcker men brukar trots allt tycka att den utredningstekniska delen med Malin Forss r ok men i denna fll ven det. Dessutom blir jag uppretad p detta frbaskade vnsterdravel. I denna bok blir det extremt och plumpt. Ls ngot annat..

Tommy -

2015-08-12

Nja, ingen riktig hit. Kanske lite vl fantasifull historia, och sprkligt inte i min smak. Kanske ger Kallentoft ngon chans till dock.

Maria Strmqvist

2013-10-25

ntligen ver. Smsta boken ever!

Carolina E

2012-05-29

Kriminalinspektr Malin Fors
str framfr sin mors kista
nr ett lgt muller bryter tystnaden.

Ngra minuter senare fr hon ett samtal
och hon beger sig genast till stora torget i Linkping
dr hon mts av en syn
som hon aldrig hade kunnat frbereda sig p.
Det r glassplitter, krossade blommor,
utspridda grnsaker, en trasig barnsko
och en duva som pickar i ngot rtt.
Tystnaden r ronbedvande.

En bomb.
Kommer det att hnda igen?

Jag gillar Malin Fors
mindre och mindre fr varje bok.
Hon ser bara problem verallt i privatlivet
och i den hr boken har hennes "samtal"
med de dda tagits ett steg fr lngt.

I den hr boken fr man ntligen
reda p hemligheten som hennes mamma har burit p
och som det har hymlats mycket om i de tidigare bckerna,
utan att avslja vad den handlar om
s kan jag sga att jag blev grymt besviken.
Inte alls vad jag hade tnkt mig!

Fast det som str mig mest
r nog hennes reaktion p det hela.
Ni fr lsa och bedma sjlva.

Jag hade frvntat mig mer
av Mons Kallentoft och det r frmst drfr
som betyget blir s pass lgt.

C

Caroline Karlsson

2012-03-22

Det hr gr inte att jmfra med Kallentofts fullpongare Sommardden, tyvrr. Det hr r en helt ordinr deckare utan det dr lilla extra. Och tyvrr tar de vernaturliga rsterna verhanden...

Annelie Andersson

2012-01-21

En ruskigt spnnande och otck historia Jag hade svrt att slppa boken och strcklste den i stort stt Jag lskar sttet han skriver p

Lena A

2011-09-11

Monika W

2011-08-16

I fjrde boken om Malin Fors s tycker jag att Kallentoft r tillbaka till det jag gillade med Sommardden. Vad det r kan jag inte riktigt stta fingret p, men nr det r som bst s r jag p plats i Linkping och ser, knner, hr och luktar allt som beskrivs. Man kan tycka vad man vill om sprket, som kanske egentligen inte hr hemma i en hrdkokt deckare, men fr mig funkar det. P ngot stt drar det ner tempot, s jag lugnar ner mig och verkligen suger p varje ord.

Malin skickades ju p rehab i slutet av Hstoffer och det verkar ha funkat. ven om hon stts p nrmast extrema prov, allt verkar hnda samtidigt den hr vren. Malin r, fr mig, ingen sympatisk mnniska. Jag har aldrig gillat henne. En mer egocentrisk, sjlvmkande, patetisk mnniska fr man verkligen leta efter. Men i den hr boken har hon till slut ryckt upp sig och ven om jag fortfarande inte direkt gillar henne, s tycker jag inte hjrtligt illa om henne lngre. ntligen fr hon ocks veta vad det r fr hemlighet som hennes frldrar haft. Jag var inte jttelngt ifrn i mina gissningar, men inte heller helt rtt. Det ska bli spnnande att se hur det utvecklar sig i nsta bok. Och Maria Murvall? Knappt ett ord om henne i hela boken. Var det bara ngot som den alkoholiserade och onyktra Malin Fors hngde upp sig p?

Det enda som egentligen str mig i boken r de dda flickorna som "pratar". Vad tillfr de egentligen? Jag vet att det alldeles i brjan str att eftersom de r dda s har de sprket och kan tala som vuxna. Men det knns inte trovrdigt. Ibland anvnder de vuxna ord och meningar, ibland lter de som de sexriga flickor de r. Det blir liksom inte enhetligt och logiskt. Jag tycker bara de dr allvetande, dda andarna str fldet och det r vldigt irriterande. Det r vl ingen risk att Kallentoft plockar bort det ur sina nstkommande bcker, det har ju blivit hans grej litegrann, men fr min del s kan det lika grna frsvinna.

Karin Almn

2011-08-13

Den bsta av hans bcker! Har haft lite svrt fr Malin och alla hennes problem. Men det gr ju t rtt hll Malin!
Detta var en hemsk historia och den hll mig fngad tills sista sidan.

Lotta Strandberg

2011-07-24

Malin Fors r en spnnande figur, gillar henne. Som vanligt en bra deckare dessutom och har man dessutom gpod knnedom om Lkpg blir det extra intressant. Hr handlar det om bomben p Stortorget som ddar 2 flickor, varaner mm

C

Annelie S

2011-06-03

Mste kolla in mina betyg till Kallentofts tidigare bcker, har inget minne av att de var s hr dliga. Mitt intresse fngades inte frrnn p sidan 274, och d har man kommit en bra bit i boken. Fram till dess var det trttsamt och irreterande. Kallentoft kanske ska frska sig p en diktsamling nsta gng, det poetiska krafset kan han strunta i nr han frsker skriva deckare. Desstutom r jag trtt p alla beskrivningar av "torrt vetebrd, flottig pizza, grllt ljus frn lampan inkpt p rusta, tyngden av det billiga tcket" etc Knns tyngden annorlunda frn ett billigt tcke n frn ett dyrt? Och dessutom, finns det verhuvudtaget sjukhem nufrtiden dr utveckligstrda "frvaras"? Det r vl nd ganska frlegat. Fr att inte tala om de dda barnens rster-s ondigt, tillfrde inget till historien. Utfyllnad? Till sist vill jag avsluta denna klagosng med att huvudpersonen r vldigt osympatisk. S. Nu r jag klar! ;=)

Norman Aina

2011-05-14

Allfr osannolik i handlingen. De ddas kommentarer r verfldiga. Hade tjnat p bttre frarbete vad gller fakta som t.ex. banktjnstemnnens lner. Det r ett lglneyrke inte att frvxla med direktrerna i toppen.

Anette Marcusson

2011-03-17

Kommentera...

En mycket bra skriven bok i genren deckare! Otcka scenarion, de ddas berttelse driver p handlingen och gr den mer krampaktigt spnnande, huvudpersonens kamp mot sina egna begr och tankar r intressant. Gillar ven de vriga i serien.

Ing-Marie Haglund

2011-01-09

Bra inlsning av Torsten Wahlund. Tyvrr rcker inte det fr i den hr boken kndes avsnitten med rsterna lngdragna och tjatiga. Boken borde ha redigerats hrdare.

Britt-Marie Kullin

2010-12-12

"Vrlik" r den fjrde delen i Mons Kallentofts serie om polisen Malin Fors i Linkping.

Jag tyckte att den hr fjrde boken var minst lika bra som dom tre tidigare, om inte nnu lite bttre.

Bckerna r lite annorlunda mot ordinra svenska deckare, och det tycker jag om. S jag kan helt klart rekommendera hela serien.

( Ls grna alla mina bokrecensioner i min blogg, "Bims Blogg - http://bim.blogg.se/category/bokrecensioner.html )

Nej den hr nr inte alls upp till de andra,,overklig.

Jonna

2010-11-12

Denna var den smsta i serien. Kndes ibland vldigt hastigt skriven som om deadlinen nrmade sig. Vldigt jobbig att ta sig in i, seg och lngdragen. Tyvrr bara en 2:a i betyg.

Eva Grufman

2010-08-17

Har inte lst Mons Kallentofts andra bcker och har inget att jmfra med.

Tycker att Vrlik var mycket spnnande MEN gillade inte det s.k. dsnacket d.v.s. nr de dda talade till Malin. Det var bara irriterande och jobbigt. Efter ett tag hoppade jag ver de styckena.

Mimmi S

2010-08-08

Lngskt plot, de kursiva styckena med repetitivt innehll samt den vldigt osympatiska Malin Fors ger inte mer n en tva i betyg.

Magnus Hoem

2010-08-08

Tyckte boken var en av de bttre i den hr serien.

Maiken Karlsson

2010-07-19

Jag gillar Kallentofts historier, dda som finns kvar druppe, Malin Fors och hennes bekymmer och sjlva deckaren. Thorsten Wahlund lser p ett fantastiskt vis, som passar frfattarstilen. Skulle nog ha varit en smre bok om jag lst den ...

Pia Stendahl

2010-07-03

Jag har lst de tre frsta bckerna i serien om Malin Fors och dom faller mig inte riktigt i smaken. Bckerna r inte srskilt spnnande och sluten dyker upp helt abrupt.Detsamma gller fr Vrlik.

Att lsaren fr flja den ddes tankar r ngot som frekommer i alla bckerna och det tillfr inte bckerna ngot.

Det knns som tanken r att lsaren ska knna sympati fr Malin Fors och hennes alkohol- och knsloproblem men problemen frtas av att Malin har en tendens att skapa problem dr de inte finns. Jag blir mest irriterad ver att Malin bara ser problemen.

Upplsningen i Vrlik utspelar sig p en skrgrds full av glupska varaner och en tidsinstlld bomb. Det hela knns vldigt krystat.

P www.bokbrus.se kan du lsa fler ljudboksrecensioner.

/Pia

Mrit Estrada

2010-06-29

Jag funderar hela tiden p vilken pong frfattaren vill komma fram till? Barn utsatta fr bestialiska brott? Familjen p gott och ont? Huvudpersonen har en mycket idealiserad bild av familjen och frldraskapet. Knns inte alls naturligt med alla "de ddas monologer" instuckna hr och dr.

Lena Persson

2010-06-19

Har s svrt fr hans blommande sprk. passar bttre i poesi.

Maria Larsson

2010-06-15

En bomb detonerar p Stora torget i Linkping och ddar tv sexringa flickor. "Vrlik" r Mons Kallentofts fjrde bok om Malin Fors vid Linkpingspolisen och den svagaste i serien.

Mhnda kan det bero p att begreppet med att lta de dda tala nu brjar att bli s uttjatat att man med stor mda frsker sig komma igenom dessa stycken.
Man fr ocks flja alldeles fr mnga personers perspektiv vilket bidrar till att hela historien knns splittrad och aldrig griper tag om mig.

Malin Fors r i den fjrde boken nykter men r fortfarande s trasig som mnniska att jag frmst stller mig frgan om det skulle vara mjligt fr en polis i verkliga livet att vara i tjnst i detta hlsotillstnd? Fr allmnhetens skull fr man vl hoppas p att de livs levande verksamma poliserna mr bttre inombords.

Mhnda r Malin Fors en intressant litterr karaktr. Men personligen har jag fr lnge sedan ledsnat p hennes inre strider och ngest. Jag blir inte berrd av hur dligt hon mr inombords. Bara irriterad ver att hon aldrig kan ta sig samman, ska hjlp och skrpa till sig.

Jag ger "Vrlik" knappt godknt.

Maria Larsson

2010-06-15

En svag tva. Fr mnga olika personers perspektiv och begreppet att lta de dda talar knns fr uttjatat nu.

Elisabeth H

2010-06-15

En kort beskrivning av Vrlik: En bomb utlses vid en bank och tv tvillingflickor dr. Malin Fors har just varit p sin mammas begravning och kastas in i utredningen. Fors r numera nykter alkoholist och kmpar emot suget att brja dricka igen samtidigt som det ena efter det andra verkar g emot henne.

Jag gillade Kallentofts Midvinterblod och Sommardden och den hr var nstan lika bra som dem tv men bara nstan. Beskrivningarna av Malin Fors r suverna men mot slutet knns det som att han blir alldeles fr stressad med att f klar boken. Han "tappar" henne lite grann. Beskrivningarna av hennes numera nykterhet r bra och hur hon slss mot alkoholsuget. Relationen till hennes dotter och det stndiga dliga samvetet r ocks bra beskrivet enligt mig.
Sjlva mordgtan r som vanligt i Kallentofts bcker mer en bihistoria dr det egentligen r sjlva Malin som r huvudpersonen.

Betyg: 3.5/5

Elisabeth H

2010-06-15

Bra berttelse i grunden men Kallentoft tappar bort sin huvudperson i slutet.

Lena L

2010-06-13

En vlskriven deckare. Som lsare drivs man hela tiden framt. De olika handlingarna vvs in i varandra p ett mycket bra stt. Jag gillar hans stt att lta offren tala och fra handlingen framt.

Eva Bommelin

2010-05-29

Den bsta boken som han har skrivit med huvudpersonen Malin Fors. Den innehll en inre kamp och ven att bli hel. Spnnande intrig mera uttalat att rsterna pratade med Malin Fors.

Patricia B

2010-05-24

Vilken besvikelse. Den smsta boken han skrivit. Jag kan inte lta bli att vilja blddra frbi passagerna dr vi fr ta del av de ddas tankar. Nej, inte min smak.

Kristina Simar

2010-05-12

Recension av Mons Kallentofts Vrlik
Mons Kallentoft r fdd 1968 och uppvuxen i Ljungsbro utanfr Linkping. Numera bor han i Stockholm med sin familj. Efter den katapultprisbelnande debuten med thrillern Pesetas (2000) har han ven gett ut tv omskrivna romaner och en internationellt uppmrksammad reportagebok om mat, mor och myter. Sitt stora genombrott fick Mons Kallentoft med sin serie om kriminalinspektr Malin Fors. De tre frsta bckerna i serien Midvinterblod (2007), Sommardden (2008) och Hstoffer (2009), har slts i ver 500 000 exemplar och versatts till ett flertal sprk.

Handling: Vren har ntligen kommit till Linkping och nu i vrsolen vgar sig de nnu vinterbleka mnniskorna ut p uteserveringarna runt torget. Ngra svalor kretsar i skyn och frglada tulpaner lyser frn marknadsstnden. En mamma med sina tv sm barn gr mot en bankautomat. Pltsligt hrs en kraftig explosion, blommor, grnsaker och glassplitter ligger ver hela torget. De tv sm barnen tv sexriga tvillingar sprngs i bitar.

Som vanligt blir det kriminalinspektr Malin Fors och hennes kollegor som fr ta sig an fallet. r det ett terroristdd, ngon som vill familjen illa eller r det ngot helt annat. En lng och besvrlig utredning brjar och som bjuder p mnga verraskningar och hemligheter.

Tyvrr r jag inte ngot strre fan av Mons Kallentofts bcker. 2007 lste jag Midvinterblod och jag minns att jag hade svrigheter att ta mig igenom den. Jag har heller inte lyckats komma igenom de tv andra heller, men eftersom denna hade 12 maj som frsta recensionsdag, s
Jag tycker att Kallentoft har ett ryckigt sprk och tar upp sexuella episoder dr det inte knns relevant. I denna bok reagerar jag ver Malin Fors terkommande tankar p sex nr hon utreder en fruktansvrd historia om tv sexriga tvillingflickors dd i en otck explosion. Det knns nstan bisarrt att tnka p sex i en sdan situation. Annars har jag inget emot sexscener i bcker, bara det stmmer in i situationen. Frfattaren berttar om att Malin haft problem med spriten, ett mne som tas upp alldeles fr ofta: Tnk om hon brjar dricka nu igen r ofta en replik som jag irriterar mig ver. I slutet blev berttelsen dock vldigt spnnande och under de sista hundra sidorna hade jag svrt att lgga den ifrn mig.

Betyg 3/5 Kristina Simar lektr/bokrecensent