Morden på Fadime Sahindal, Pela Atroshi och Sara Abed Ali är väl kända i Sverige. Böcker har skrivits om dem och om det hedersrelaterade våldet. Men frågan kvarstår: Varför mördar man sin dotter? Hur tänker den man som dödar sin dotter, syster eller kusin? Författarna Emre Güngör och Nima Dervish har träffat och intervjuat Fadimes pappa Rahmi, Pelas pappa Agid och hennes bror Bawer, samt Saras kusin. Boken tar sin utgångspunkt i det hedersrelaterade våldet och mäns våld mot kvinnor, utifrån männens perspektiv. Tidigare har ingen försökt ta reda på hur gärningsmännen tänker och varför de begår dessa fruktansvärda dåd. Inom vissa kulturer är mannen överordnad kvinnan. Att så är fallet är en vedertagen sanning. Vad männen själva tycker om denna situation är mindre känt. I arbetet för att få bukt med hedersproblemen menar författarna att männen måste inkluderas i samtalet. Hur upplever männen...
Spännande reportage men saknar fördjupande problematisering. Kan man säga att kvinnan i familjerna är lika mycket förövare som fäderna? Och hur menar de att bara för att finns manliga brottsoffer så är det inte ett patriarkalt system? Det verkar ju uteslutande vara männen i familjen som begår dessa typer av brott. Jag förstår deras tanke om att de vill få förståelse för förövarnas perspektiv, men samtidigt så hade det varit mycket mer intressant att undersöka hur mammorna, som i vissa fall medverkat till brotten, hur de ser på sin roll. Det blir väldigt onyanserat. Jag tycker även att det bör ha lagt mer utrymme till att beskriva varje hedersfall eftersom dessa reportage är bokens styrka.
Det här var en mycket bra och intressant dokumentär. Mycket fakta om hederskulturen. Och väldigt intressant med intervjuerna som författarna har gjort med Fadimes, Pelas och Saras mördare. Tycker faktiskt att jag lite mer kan förstå, hur man kan göra något så fruktansvärt som att mörda sin egen dotter, efter att ha läst den här boken.
Jag kan verkligen rekommendera boken till alla.
(Läs gärna alla mina bokrecensioner i min blogg, "Bims Blogg" - http://bim.blogg.se)
2010-02-06
kanske Nima borde intervjuat sig själv istället. alla som verkligen känner denna dåre vet att det inte är första gången detta händer tyvärr. Patetiskt!!
2009-10-03
Extremt onödig bok som totalt motverkar sitt syfte. Istället för att ge dessa idioter tid i rampljuset kan den intresserade plocka upp en enkel psykologibok som besvarar varför/hur detta kan ske. Något denna bok ändå inte lyckas göra. Slöseri av pengar och papper..