
Sexhandeln är en av världens mest lukrativa industrier. Surrogatmödraskap - där kvinnor föder barn mot betalning - har blivit en gigantisk ekonomisk verksamhet. Bara i Indien värderas den till över 400 miljoner dollar. Starka röster höjs nu för att avkriminalisera sexhandeln och rättfärdiga att kvinnors kroppar görs till varor. I diskussionen vänds argumenten upp och ner, det talas om rättigheter och solidaritet med de utsatta. En kvinna som säljer sex är "självständig, frigjord och myndig". Att föda barn och lämna det ifrån sig för pengar är "ersättning för obetalt kvinnoarbete". I debatten görs en uppdelning mellan det kvinnliga varat - hennes jag - som fritt och självständigt, och den kvinnliga varan - hennes kropp - som ett redskap, en slags naturresurs. Vi slutar att se män och kvinnor som människor och betraktar varandra som utbytbara produkter. "Det händer ibland, men alltför...
Visa mer
Recensioner
2012-03-05
Betyg
Mycket bra! Boken fick mig att fundera i helt nya banor kring saker som jag tidigare tänkt mycket på. Ekmans koppling mellan prostitution och surrogatmödraskap är mycket intressant.
Betyg
Intressant bok men jag saknar en del viktiga pusselbitar som varför det är fel med prostitution och vilken politisk hemvist Kajsa Ekis Ekman har. Lite väl mycket polemik och lite för lite argumentation stundtals. Det är att göra det lite lätt för sig att tala emot saker. Men hon är en skicklig debattör, det måste sägas. Det blir aldrig tråkigt.