Våran hud, vårat blod, våra ben

Ett barn står natt efter natt i Finlandsfärjans för och spejar ut mot havet. En långtradarchaufför med en blodig hemlighet plockar upp en liftare med misstänkt lite bagage. Ett ungt par får köpa en villa billigt eftersom där råder »speciella omständigheter«. Våran hud, vårat blod, våra ben innehåller en samling skräckberättelser med omisskännlig John Ajvide Lindqviststämning, som utspelar sig i ett samtida Sverige, men precis utanför vårt synfält. Vi får möta en samling vardagliga gestalter och ett antal mindre vardagliga, såsom spöken, vampyrer, varulvar, mylingar, tomtar, zombies och så ett havsmonster. Titelberättelsen »Våran hud, vårat blod, våra ben«, som nominerades till British Fantasy Award för bästa novell, är enligt John Ajvide Lindqvist själv det otäckaste han skrivit i det korta formatet. Förutom helt nyskrivna »Hår«, har samtliga berättelser i samlingen tidigare publicerats i...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Anna Hedenstedt

2020-05-30

Betyg

Härliga skräcknoveller, alla med Ajvides signum: "nånting kryper i skuggorna i det svenska folkhemmet". Spännande och rysligt!

Nicklas Björk

2017-07-12

Betyg

"Våran hud, vårat blod, våra ben" innehåller sju skräckhistorier och majoriteten av dem håller hög klass. De bästa är "Tjärven" (äntligen utgiven i textform), "Speciella omständigheter", "Vad mig tillkommer" och framför allt novellen med samma namn som boken. Det är inte tomma ord från författaren, utan det är verkligen det otäckaste han har skrivit hittills och historien är förbannat bra och skrämmande. Jag ger novellsamlingen mina varmaste rekommendationer, för även dem historier som inte håller samma kvalité som de redan nämnda är också läsvärda.

Betyg

Spännande!

I

Isabelle Gustafsson

2017-03-10

Betyg

Brukar älska Ajvides berättelser, men jag blev faktiskt lite besviken över dessa. Flera av dem var väldigt förutsägbara och kändes mest som skräckblaska någon skolelev knåpat ihop. Funkar att läsa om man har tråkigt.

Hanna Melin

2016-12-27

Betyg

Läste sådär alldeles för snabbt som jag brukar. Men den var slukvärd. Speciella omständigheter är den största klichée Ajvide skrivit, men det fungerar. Mycket, mycket väl.