Emi är hos Monika och Benny. Men idag är allt annorlunda: Benny ligger under soffbordet, Monika har bakat sockerkaka och ugglorna är borta. Vad är det som har hänt? Emi ger sig ut i den djupa snön för att lösa mysteriet. Häng med Emi och hennes vänner under en snöig och händelserik eftermiddag i jakten på Bennys försvunna ugglor och Monikas försvunna minnen. Genom boken stöter vi på frågor om vänskap, om kvicka lösningar och om hur det är att bli gammal.
Treåringarna tycker: Spännande bok med både massa snö och ugglor som försvinner! Men vad tokigt i slutet, eftersom man ju inte får flytta på prydnadsugglor hur som helst. Också skönt att de kommer till rätta till slut.
Femåringen tycker: Femåringen är mycket avundsjuk på snömängden i boken och tycker att det är spännande att försöka klura ut var ugglorna har tagit vägen. Han skrattar högt åt var de letar och hurrar när de återfinns. Han är också mycket noga med att påpeka att man inte ska bära runt på prydnadssaker (eller vifta med saker runt dem).
Mamman tycker: I vårt hus finns det ugglor utplacerade på lite olika ställen, eftersom jag tycker väldigt mycket om ugglor – därav är barnen också mycket medvetna om att man inte ska gå omkring med dem, eller andra prydnadssaker, hur som helst. Alltså passade den här boken oss som handen i handsken. Lite mysterier är också alltid roligt och här blir det både humoristiskt och spännande när Bennys ugglor har försvunnit. Det är också väldigt fint att det är äldre människor med som vänner till Emi och att en av dem samtidigt har problem med att minnas saker. Det beskrivs så fint tycker jag, och i förbifarten, aldrig som något mer än att finnas där. Jag gillar att det är Emi som är den påhittiga och löser problemet, alltid bra när det är barnet som är i fokus i den här typen av böcker.
Illustrationerna är väldigt mjuka och mysiga, och passar väldigt bra med berättelsen.