Var det bra så?

Andersson, Lena

| 2000

Flag from sv

417


"... som Ebba Grön fast i bokform. Det slår hårt och utan förvarning rakt i veka livet och får en att skruva på sig av skam inför den förljugna värld vi lever i." UNT Här på slätten, runt medeltidskyrkan ska det ligga. Husen ska vara höga och långa så att vi får in mycket folk. Och fort ska det gå. Ingen mer trångboddhet och ingen mer förnedring. Vi bryr oss om dem. Lotta Svensson växer upp i en stockholmsförort under det expansiva 70- och 80-talet. Retoriken talar om jämlikhet och att de flesta får det bättre. Men i höghuset där Lotta bor är porten sönderslagen och det stinker piss i de trasiga hissarna ... Lena Anderssons debut Var det bra så? är en rakbladsvass uppgörelse med den bild av förorterna som dominerat medierna och offentligheten under de senaste åren. Med en träffsäker drastisk humor som främsta vapen, går romanen till angrepp mot de som vill klä alla konflikter...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Åsa Ottosson

2015-01-17

Betyg

Kändes ok till en början, men fick allteftersom en obehaglig känsla av att bli skriven på näsan. Karaktärerna känns endimensionella, förutsägbara.

Anna Hedenstedt

2014-08-14

Betyg

Rappa nedslag i (fiktiva) förortsbors liv. Snabbläst o bra men ingen direkt handling, mer som ett reportage om ekonomiskt o socialt utsatta.

Betyg

Suverän samhällsskildring. Det bästa jag läst om förorten.

Sandra Björn

2014-03-04

Betyg

Tar upp viktiga frågor, sådant som undviks för att det är obekvämt, svårt att hantera och gör ont. Och jag mår dåligt när jag läser, från början till slut.

Johan L

2013-11-06

Betyg

Knivskarp samhällsskildring som är mer punk än punken själv. Får Moodyson att framstå som grå. Rekommenderas varmt!

L

Liselotte Wijkmark

2013-05-21

Betyg

En riktigt bra barndomsskildring från någon av mångprogrammens förorter. Det speciella med den här är att den är äkta, författaren skriver om sina egna upplevelser som en svensk minoritet i samhället. Ingen kan tycka att det är bra med avtrubbbade föräldrar som förlorat empati med sina barn. Barnen formas därefter...

eva arkelid

2013-04-13

Betyg

en berättrelse om miljonprojektens människor, mycket läsvärd och relevant även i dagens samhälle.

Louise A

2012-05-25

Betyg

En klass- och tidsskildring om Sverige, som tyvärr är lika aktuell idag.

M

Mikael Andersson

2010-06-20

Betyg

Förortsångest i dess allra renaste form. Om att växa upp i ett mindre bemedlat område. Förmedlar hela känsloregistret. bra känslor och dåliga. glädje och sorg. likgiltighet och kamp. Möjligtvis skulle den här boken behövt ett annat slut men den är briljant ändå.