Vänner och älskare

Det börjar i Stockholm en skymningsgrå februaridag valåret 2006, men ska föra långt därifrån. Vid horisonten skymtar en tillflykt där rumänsk schlagermusik och mångbottnade Ovidius-citat båda ryms. Och där kanske något nytt inleds. Femtiofemårige Georg Andreasson, chef för ABF i Stockholms län, står inför stora förändringar i livet. Ett avsked från en skör dansare till synes utan undanflykter och ett försiktigt närmande till en glittrande och undflyende yngre kvinna väntar. Ibland känner han sig gammal, men vill inte gärna erkänna det. Vardagens rutiner bryts, men närheten till en filosofiskt lagd vän och kollega består. Frågor om tillhörighet och utanförskap kräver svar. Värderingar ifrågasätts. Är politik och kultur oförenliga? Livet känns osäkert, men längtan, hopp och passion är starka drivkrafter. Snart kanske ljuset återvänder. Med mild skärpa och skarp humor vävs här ett...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Annica Bark

2010-05-25

Betyg

Denna gillade jag och det var även den fösta bok jag läst av Kallifatides. En berättelse som berättas på ett varmt och stillsamt sätt.

Maria Lindquist

2009-09-29

Betyg

Jag är lite besviken faktiskt, kanske var det fel bok att börja med om man ska läsa Kallifatides. Finns det någon poäng att läsa någon av de äldre? Eller så är han kanske ingenting för mig helt enkelt.

Betyg

I boken "Vänner och älskare" känner jag för första gången tydligt att Theodor Kallifatides har mognat, att han har åldrats helt enkelt. Inget negativt i det alls, tvärtom, det är rätt skönt att slippa hans tidigare otålighet. Jag får intrycket att "Vänner och älskare" är skriven av en författare som landat och som nu håller på att knyta ihop sina livserfarenheter. Det visar framför allt boken sista rader som handlar om vad det egentligen är att leva i exil.
Men om jag känner Kallifatides rätt, efter att ha läst och följt honom i säkert 30 år, så är han inte färdig med det efter en eller ett par böcker (även "Mödrar och söner " hör till den kategorin). Det kommer säkert fler böcker, så produktiv som han är...
Och så är det hans språk! Kallifatides språk är som alltid en njutning att läsa, men även det har nu fått en mogen tyngd. Det här är en bok som man bör läsa långsamt, så att man riktigt kan suga på de poetiska vändningarna, på de exakt rätta formuleringarna - och så att man inte missar den stillsamma men ändå kvicka humorn.