
I Välj rätt! En guide till bra beslut berättar medicine doktor Katarina Gospic om hur hjärnan fungerar vid beslutsfattande, varför det är smart att ha koll på hur ditt belöningssystem styr dig och varför rädsla eller ilska inverkar starkt på ditt livsval. En livsviktig bok helt enkelt. Hur kommer det sig att millimeterrättvisa är lika viktigt för småbarn som för löntagare? Kan man bli glad över att förlora pengar? Och kan man göra något åt sitt velande när man står inför ett beslut? Med fördjupad kunskap om hur hjärnan fungerar kan vi bättre förstå varför vi reagerar som vi gör och hur vi fattar våra beslut i det dagliga livet, från styrelserummet till köksbordet. I Välj rätt! En guide till bra beslut avslöjar Katarina Gospic den beslutsfattande hjärnans hemligheter och ger tips om hur du kan välja rätt! Katarina Gospic är född 1984 och uppvuxen i Stockholmsförorten Akalla....
Visa mer
Recensioner
2014-03-03
Betyg
"Vår hjärna är densamma som för 40 000 år sedan. Våra stenålderskopplingar i hjärnan gör att vi ibland kan agera irrationellt..." skriver Katarina Goscpic i förordet till Välj rätt! : en guide till bra beslut.
Då blir jag genast intresserad. Hur hjärnan fungerar när jag fattar beslut vore verkligen intressant att veta; även om det inte går att ändra gårdagens misstag så kanske boken kan hjälpa mig när jag fattar beslut i framtiden?
Välj rätt är en bra bok om hur hjärnan fungerar och om de känslor som påverkar hjärnans beslut. Enda invändningen är att den kanske behandlar ledarskapsfrågor lite för mycket för min smak.
Det forskas intensivt om hjärnan och forskningsresultaten har revolutionerat vår syn på denna nervklump på 1,2-1,5 kg som ligger och skvalpar i huvudet. Gospic ger en lättläst översikt över vad man vet nu. Ett exempel: hjärnan behöver inte förtvina när vi blir äldre - hjärnceller kan nybildas även när man blir gammal!
Nytt för mig att det är amygdala, i "reptilhjärnan" som är den äldsta delen, som aktiveras först när vi tycker att något är orättvist, medan pannloben och tänkandet kopplas in senare. Känslan för rättvisa är djupt nedärvd - något att tänka på för företag, och kommuner, som ser stora löneskillnader som något eftersträvansvärt i sig, trots att de som berörs ser detta som orättvist.
Det jag tar till mig efter läsningen är att jag ska vara oerhört försiktig med min hjärna. Det är så mycket som påverkar den, till och med vad jag äter. Sjustegsguiden till bra beslut, som avslutar boken, ska jag försöka tillämpa och eftersom balans är naturens viktigaste princip ska jag ta en paus ibland.