Valda verk av T.S. Spivet

Larsen, Reif

| 2010

Flag from sv

56


Kan kartor förklara världen? En resa genom livets stora och små mysterier T.S. Spivet är ett tolvårigt underbarn som är besatt av att rita kartor och diagram över allting i sin omgivning. Han bor på en ödsligt belägen ranch i Montana tillsammans med sin minst sagt ovanliga familj. Hans pappa är en tystlåten cowboy, hans mamma har ägnat de senaste tjugo åren åt att försöka hitta en mytomspunnen skalbagge, hans bror är död, hans storasyster Gracie är någorlunda normal men jobbig och hans hund håller på att bli galen. T.S. Spivet försöker skapa ordning i sin kaotiska värld genom att i oräkneliga, färgkodade anteckningsböcker avbilda alltifrån landskapet runt ranchen, familjens vanor och beteenden till djur och växter i omgivningen. Han är en naturbegåvning och hans illustrationer är så vackra att de uppmärksammas av det prestigefyllda Smithsonian Institute i Washington. Fast när de ringer...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Mårten Dahlberg

2011-11-16

Betyg

Gripande. Fylld med spänning. Rekommenderas.

S

Smashie

2011-08-28

Betyg

Väldigt rar bok! Ett ganska speciellt koncept, läsvärt!

J

Josefina Y

2011-02-18

Betyg

Vackert bok med ett roligt upplägg. Tyvärr var det anteckningarna i marginalen som var den största behållningen. Grundhistorien lyckades aldrig intressera mig utan kändes platt och livlös.

Kenneth Olausson

2010-10-05

Betyg

En besvikelse. Jag blev aldrig fascinerad av berättelsen om den, antar jag, autistiske pojken. För mig blev han, fram till sid 103, bara den så vanlige överspände högstadiepojken som vi ser omkring oss varje dag. Kanske blev det annorlunda från sid 104, men då var jag inte längre med.

Anne-Lie Månsson

2010-08-31

Betyg

Jag älskar den här typen av böcker! Vacker, originell - en njutning att läsa och bläddra i. Underfundig!!

Jakob Nylin

2010-08-22

Betyg

En gripande äventyrsroman i modern tid. T.S. Spivet är tolv år och kartlägger omgviningen med kartor och illustrationer. Illustrationerna når Smithson Institution i Washington, de har ingen aning om T.S.' ålder och ringer och meddelar att han har vunnit ett vetenskapligt pris. T.S. tvekar, men stiger på ett godståg som ska ta honom österut och så är äventyret i gång. Det är en osannolik historia, men jag både tror och inte tror på den. Vad som skiljer ut den är boken är kanske inte så mycket den historia som berättas som bokens utformning. Boken är fylld med spännande illustrationer och anteckningar som är tätt knutna till berättelsen, T.S. är både berättare och illustratör i boken. Från huvudtexten går sträckade pilar till marginalerna där illustrationerna och anteckningarna finns vilket får mig att tänka på hypertext: du följer de länkar som intresserar dig.

Maria L

2010-06-14

Betyg

Hyllad bok och jag hade höga förväntningar. Tyvärr kändes den totalt krystad och ointressant. Skickligt och påhittigt konstruerad, men den grep aldrig tag i mig. Dock kände jag mig skyldig att läsa ut den eftersom det var jag som bett dem köpa in den på bibblan...

Eva Pettersson

2010-05-13

Betyg

Mycket annorlunda och vacker bok, med fint språk och trevliga bilder!

Tarja Ahlgrén

2010-03-29

Betyg

För den som har både barnasinnet och äventyrslustan i behåll ger denna bok mycket nöje.