Vägen ut

Martinson, Harry

| 1974

Flag from sv

97


I Vägen ut, som kom året efter Nässlorna blomma, fortsatte Harry Martinson sin självbiografiska berättelse om sockenpojken Martin Tomasson och hans tvåfaldiga längtan - längtan bort från sina allför bistra livsvillkor och längtan till mamman i Kalifornien.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Philip Stenström

2019-02-09

Betyg

Martin är den föräldralösa och det hemlösa barnet som utackorderas av kommunen till olika gårdar. Runtomkring olika socknar i Småland får Martin arbeta på alla möjliga sorters gårdar. I skuggan av första världskriget och den hungersnöd som drabbar Sverige skildras Martins tuffa barndom och övergång till ungdom. Martin drömmer sig bort till väst och drömmen att gå till sjöss rotar sig fast i honom. Allt eftersom tiden går brinner äventyrslustan allt starkare i honom. I all förtvivlan och oförrätter söker Martin febrilt efter vägen ut.

I den fristående romanen Vägen ut av Harry Martinson - uppföljare till den svenska klassikern Nässlorna blomma - får läsaren återigen stifta bekantskap med Martin Tomasson. I poetisk prosa skildras Martins barndom- och ungdomsår i skuggan av första världskriget och nödåren i Sverige. Det är en hård och orättvis tillvaro som skildras under Martins barndomsår på olika gårdar i Småland. Vägen tar honom, genom barndom och ungdom, till olika gårdar, barnhem och slutligen flottan. Under sin resa får han möta alla sorters människor från olika samhällsklasser. Romanen präglas av högklassig prosa som fängslar och hänför med poetisk styrka. Vägen ut av Harry Martinson är en svensk romanklassiker som alla bör åta sig att läsa och avnjuta.

Karin .

2010-01-12

Betyg

Står något bläddrad, men ej utläst i bokhyllan. Den kanske är fantastiskt bra, egentligen?