Vad rimmar på Flora?

Löf, Nils-Petter

| 2021

Det finns en flicka i Norrlands inland vars röst är len som hjortronsylt. En olycka tar hennes mor och alkoholen sväljer fadern. Medan hennes klasskamrater trummar på mobiltelefoner pantar flickan tomglas och plockar bär för att ha råd med havregryn. Skogen är hennes bästa vän och vindkraftverken hennes fiender. Hon heter Flora, men de kallar henne   Vad rimmar på Flora? är en vemodig Norrlandsroman om den bygd som Storytelvinnaren Nils-Petter Löf växte upp i och fortfarande kallar sitt hem. Det är en berättelse om att växa upp och finna sin plats i ett samhälle som inte alltid står på ens sida.

💜❤️💜

R

Rebecka Nyman

2022-02-13

Nils-Petter Löfs berättelse om Flora är som en saga. Den är mysig på ett vemodigt sätt. Jag beundrar Flora och önskar ibland att jag själv var mer åt hennes håll; hon bor enkelt men vackert och lever i nuet i samklang med naturen. Ibland gör hon saker som jag kan uppleva inte borde vara möjligt för en tonåring. Mycket känns något förenklat mot vad det i verkliga livet borde vara. Några av anledningarna till att jag upplever boken mer som en saga. Löf lyckas få till en bra blandning av saga och verklighet där Flora – på grund av sin udda livsstil – blir rejält utsatt i exempelvis skolan. Det är hemskt att läsa och beskrivet på ett trovärdigt sätt som får mig att tänka tillbaka på min barndom. Naturen målar Löf upp fint och en ser allt Flora är med om framför sig. Ibland skulle jag dock önska att miljön och dess karaktärer beskrivs genom handlingar i stället för mycket beskrivningar då det hade gett en större variation i tempo och berättelse. Ögonfärg och utseende lyfts exempelvis ofta när jag hade velat veta än mer om de karaktärer som beskrivs för att få en djupare relation till dem. Det är en sorglig bok som får en att tänka på livet och hur en vill leva det samt vilka relationer en har runt sig och vem en kan lita på. Löfs sätt att skriva är behagligt att läsa. "Vad rimmar på Flora?" är en bok att krypa upp i soffan med när en vill sätta sitt eget liv i perspektiv och samtidigt försvinna bort från världen en stund till det natursköna Norrland. Slutligen måste jag berömma omslaget, oerhört vackert!

Annika Olsson

2022-02-01

En underbart varm och gripande berättelse.
Mycket bra uppläsning av Lo Kauppi.