Det finns anledning att stlla sig frgan vad en marknadsekonomi egentligen r fr ngonting. Hur skall den definieras? Hur har den uppsttt? P vilka grunder vilar den? Detta r viktiga frgor i en tid d tevekanaler och medier fylls av ekonominyheter och siffror frn olika marknader. Vi blir mer och mer fixerade vid hur rntorna sjunker och stiger, hur priser och lner utvecklas, hur aktiebrserna fluktuerar och handeln med vrdepapper pverkar vrt dagliga liv. Allt detta r frsts yttringar av en marknadsekonomi som dessutom tycks bli alltmer grnsls och global ver tiden. Att redovisa vad den vilar p och hur den opererar r syftet med denna bok. Lars Magnusson r vicerektor fr vetenskapsomrdet humaniora och samhllsvetenskap och professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.
2024-08-23
En insiktsfull och pedagogisk bok som erbjuder en djupdykning i begreppet "marknad" och dess betydelse i dagens samhlle. Magnusson, en framstende ekonomihistoriker, lyckas p ett imponerande stt frklara marknadens utveckling frn dess historiska rtter till dess roll i den moderna ekonomin.
Det jag verkligen uppskattade med boken r hur Magnusson bryter ner komplexa teorier och gr dem tillgngliga fr lsare utan att kompromissa med djupet. Han gr igenom olika perspektiv p marknaden frn klassiska ekonomiska teorier till mer kritiska synstt och ger lsaren en bred frstelse fr hur marknaden fungerar och pverkar allt frn individers liv till globala strukturer.
Magnusson ifrgastter ocks mnga av de sjlvklarheter vi ofta tar fr givna nr det gller marknadens roll, vilket gr boken bde tankevckande och relevant. Han stller frgor om vad marknaden egentligen r och vilken plats den borde ha i samhllet, vilket uppmanar till reflektion och diskussion.