Vad är marknaden?

Magnusson, Lars

| 2006

Det finns anledning att ställa sig frågan vad en marknadsekonomi egentligen är för någonting. Hur skall den definieras? Hur har den uppstått? På vilka grunder vilar den? Detta är viktiga frågor i en tid då tevekanaler och medier fylls av ekonominyheter och siffror från olika marknader. Vi blir mer och mer fixerade vid hur räntorna sjunker och stiger, hur priser och löner utvecklas, hur aktiebörserna fluktuerar och handeln med värdepapper påverkar vårt dagliga liv. Allt detta är förstås yttringar av en marknadsekonomi som dessutom tycks bli alltmer gränslös och global över tiden. Att redovisa vad den vilar på och hur den opererar är syftet med denna bok. Lars Magnusson är vicerektor för vetenskapsområdet humaniora och samhällsvetenskap och professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.

Magnus Jonsson

2024-08-23

En insiktsfull och pedagogisk bok som erbjuder en djupdykning i begreppet "marknad" och dess betydelse i dagens samhälle. Magnusson, en framstående ekonomihistoriker, lyckas på ett imponerande sätt förklara marknadens utveckling från dess historiska rötter till dess roll i den moderna ekonomin.

Det jag verkligen uppskattade med boken är hur Magnusson bryter ner komplexa teorier och gör dem tillgängliga för läsare utan att kompromissa med djupet. Han går igenom olika perspektiv på marknaden – från klassiska ekonomiska teorier till mer kritiska synsätt – och ger läsaren en bred förståelse för hur marknaden fungerar och påverkar allt från individers liv till globala strukturer.

Magnusson ifrågasätter också många av de självklarheter vi ofta tar för givna när det gäller marknadens roll, vilket gör boken både tankeväckande och relevant. Han ställer frågor om vad marknaden egentligen är och vilken plats den borde ha i samhället, vilket uppmanar till reflektion och diskussion.

Bengt Månsson

2010-02-21

En utmärkt introduktion till nationalekonomin för oss som är tämligen okunniga om detta. Värdefull inte minst i våra dagar när "den fria marknaden" spelar en allt större roll på gott och ont.