Ljudbok

Utrensning

Oksanen, Sofi

| 2010

Flag from sv

258


Om kvinnor som tar liv och ger liv, som förnedras men reser sig gång på gång. Den gamla kvinnan Aliide har av svartsjuka en gång gjort sig skyldig till att hennes egen syster deporterats till Sibirien, men har också själv våldtagits och misshandlats av sovjetiska soldater. Zara är ung och har sökt sig bort från sin barndoms Vladivostok till Berlin, där hon fastnat i prostitution och drogmissbruk. Till slut bryter hon sig loss, och Aliide hittar den avsvimmade Zara utanför sitt torp i Estland. Det är strax efter murens fall. De två kvinnornas öden visar sig vara oväntat och tätt sammantvinnade. Utrensning är en stor läsupplevelse och skönlitterär lektion i en närhistoria som utspelats alldeles intill oss. Med sitt osvikliga sinne för detaljer, med sin lyhördhet och sitt vackra och klara språk, som inte väjer för det mest vämjeliga utan att någonsin snaska i enskildheter, och som...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Madame Medusa

2015-07-15

Betyg

Gripande och tragiskt om nu och dåtid som binds ihop med ett gripande slut...

Marléne S

2014-02-20

Betyg

Förutom slutet, som jag inte riktigt "fick ihop", så är det en mycket bra bok som var en fängslande lyssnarupplevelse. Bra uppläsare!!!

E

Emeli Backström

2013-05-29

Betyg

En av de bästa böcker jag läst. Så välskriven och hemsk och utmanande. Vem är offer och vem är förövare? I desperAta tider gör man desperata saker. Kan bakgrund vara förlåtande eller är en del handlingar oförlåtbara?

Pia Stendahl

2010-11-20

Betyg

Utrensning är en riktig bladvändare. Med ett stort driv skildrar Sofi Oksanen en mörk och gripande historia. Innehållet är stundtals tungt men Oksanen balanserar nivån på ett sätt att det aldrig blir för tungt.

Jag rycks med i Oksanens miljöbeskrivningar som är så övertygande att jag stundtals nästan glömmer att jag sitter hemma i fotöljen. Även karaktärerna är skildrade med en trovärdighet som gör att jag tror att personerna existerat i verkligheten.

I boken berör Oksanen många känslor som griper tag i mig som läsare. Vi får möta känslor som räddsla, kvinnohat, utanförskap, avståndstagande och ensamhet. Boken belyser den ytterst svåra frågan om man ska offra andra för sin överlevnad eller låta sig själv offras? Väljer man att offra andra, hur ska man då kunna leva med skulden över det man gjort.


Jag tycker att Oksanen på ett mästerligt sätt balanserar mellan sin ilska och medkänsla. En stor ilska över det som hänt kvinnor genom historien, under andra världskriget och ockupationen av Estland, och över det som häder idag bla trafficing. Ilskan genomsyrar boken utan att dominera den eftersom det också finns en stark medkänsla för kvinnorna i allmänhet och karaktärerna i synnerhet. Utrensning är en kort och gott en riktig läsupplevelse.

www.bokbrus.se finns fler ljudboksrecensioner.
/Pia