Utredningen

Besk kritik av vårt moderna samhälle, serverad av en av Frankrikes främsta författare. Utredaren har kallats till Företaget för all mäns­k­lig aktivitet. En självmordsepidemi bland persona­len har rapporterats till byråchefen, som nu vill att Utredaren företar en Undersökning, men först måste han bli insläppt hos Företaget - vilket han misslyckas med. Efter ett resultatlöst irrande i Staden hittar så Utredaren Hopp­ets hotell, som vid första anblicken verkar nersläckt och övergivet, men visar sig vara öppet. En surmulen nattportier i en jättekvinnas skepnad beslagtar Utredarens id-handlingar och kreditkort samt förhör honom noggrant på hotellets reglementen. Nästa morgon överraskas Utredaren vid frukosten av hundratals Turister som frossar i mat medan han själv får nöja sig med en torr skorpa och surt kaffe. Han blir illamående och rusar in på toaletten, men hamnar på damernas där hotellpolisen...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Kristina Simar

2012-12-16

Betyg

Detta är den tredje boken av Philippe Claudel som jag läser. Alla har varit allegoriskt skrivna, och det tycker jag är spännande. Att inte veta om det jag läser ska vara verklighet eller dröm, eller var gränsen går mellan dessa går. Det står på baksidestexten att romanen påminner om Kafkas Processen och det håller jag med om. Den vanmakt som huvudkaraktären Utredaren känner liknar huvudkaraktären K:s känslor i Processen.
Jag tycker mycket om Claudels språk och gestaltning av karaktärer och miljöer. Hans böcker är inte särskilt lättlästa och det passar mig bra, för jag tycker om att läsa böcker som har ett avancerat språk och inte är alltför lättläst. Jag längtar redan efter att få läsa en ny bok av Philippe Claudel och hoppas att han snart kommer ut med någon ny.
www.kristinasimarsbokblogg.bloggg.se