Uppslukad : en fängslande historia om Torsdag Nesta

Fforde, Jasper

| 2008

Flag from sv

98


EN FÄNGSLANDE HISTORIA Livet leker för Torsdag Nesta. Hon har äntligen gift sig med sitt livs kärlek Landen Parke-Laine. Och sedan hon återställde ordningen i Jane Eyre genom att återbörda romanens kidnappade huvudperson, är hon en uppburen hjälte och världskändis. Men säg den lycka som varar. En dag förvinner Landen spårlöst, som uppslukad av jorden. Det visar sig att någon har manipulerat med händelser i det förflutna och låtit honom drunkna två år gammal, för 38 år sedan! Men vem ligger bakom? Efter en serie märkliga incidenter blir Torsdag varse att någon vill skada henne och att hon är del av en lika storslagen som djävulsk plan. Uppslukad är den andra boken om litteraturkriminalaren Torsdag Nesta. Denna gång blir hon indragen i ett halsbrytande äventyr som inkluderar ett återfunnet originalmanuskript av William Shakespeare, en neandertalare vid namn Stiggins i dubbelknäppt kostym,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

L

Lena Järvholm

2016-04-12

Betyg

Riktigt underhållande! Får inte en femma eftersom slutet fick boken att kännas som en mellanbok, dvs en stor del av handlingen fick inget avslut. Jag älskar Ffordes galna värld och att jag ständigt blir överraskad av så väl hur handlingen utvecklar sig som av små detaljer som får det att rycka i mungiporna.

Karin D

2011-10-08

Betyg

När jag först började läsa, försökte jag förstå vad jag läste, och fick läsa första kaptilet om och om igen. Det underlättade såklart inte att det var på engelska och att de flesta namnen var ordvitsar (som huvudpersonen som heter Thursday Next). Det är inte alltid självklart att någon ropar på en person när de ropar "Next!", till exempel. Men sen överlämnade jag mig bara till boken och läste och läste och då drogs jag verkligen med i alla de surrealistiska händelserna, aparta människorna och hoppen mellan tidsåldrar.

Thursday Next är är agent på SpecOps och kan förflytta sig mellan tidsåldrar, och på så vis ibland ställa saker tillrätta. Det innebär också att hon kan ha besök av sin döda pappa då och då, som tipsar henne om skeenden som kan ändras till det bättre. Det hon mest måste ställa till rätta i den här boken, är det konstiga som hänt med hennes nyblivne make. Det verkar som att han i själva verket drunknade när han var 2 år, men hur kunde hon då gifta sig med honom (som krigsskadad 40-åring) för bara några veckor sen? Och varför kommer ingen annan ihåg honom eller bröllopet?

Lite synd att jag fick tag i del 2 i serien först - det är en del referenser till första delen, The Eyre Affair, som kanske hade varit bra att begripa.

Man skrattar till över språket då och då (och jag är glad att jag inte fick tag på svenska översättningen om Torsdag Nesta). Boken är rätt absurd och påminner mig om Liftarens guide till galaxen, som jag bara har svaga minnen från, eller Alice i Underlandet som jag tycker är en gräslig barnbok men rolig för vuxna (jodå, karaktärer från Alice i Underlandet dyker också upp!) Mest utbyte av boken har man nog om man har full koll på alla klassiska verk, för det är mycket litteraturanspelningar och många möten med personer ur böcker.

Jag tycker att omslaget med sin slitna look är helcoolt dessutom!

Här - ett underbart utdrag - ett samtal mellan Thursday och hennes döda pappa på tillfälligt besök:
"Now what?"
"We wait for six months."
"Six months? Dad, are you crazy? We can't sit here for six months!"
"So little time, so much to learn," mused my father. "Do you want a sandwich?"
...
"Lesson one in time travel, Thursday. First of all, we are all time travellers. The vast majority of us manage only one day per day. Now, if we accelerate ourselves like so - "
The clouds gathered speed above our heads and the trees shook faster in the light breeze...

T

Thomas Karolin

2011-01-21

Betyg

Samma ideér som fanns i föregångaren finns här, fast de har tagits ett steg tilll, vridits till ännu ett snäpp. Tycker också boken är klart bättre. En aning besviken på slutet dock. Hade det varit gymnasiet hade det här varit "en stark trea" om "Var är Jane Eyre?" var "en svag trea".

Nils Thor

2010-05-26

Betyg

Inte lika bra som den första. Ingen spänning, bara en massa konstiga händelser.