Underjordiska timmar

Vigan, Delphine de

| 2010

Flag from sv

94


I åtta år har Mathilde arbetat på samma företag, i harmoni med sin chef och sina kollegor. En dag händer något. Det tar månader innan hon kommer på vad det är och när det hände. Efter en tid, utan någon uttalad anledning, har Mathilde inget att göra längre. Så hon låter timmarna gå. Timmar som hon inte talar om, timmar som hon skäms över. Thibault arbetar som akutläkare i Paris. Han längtar efter gensvar från kvinnan han älskar. Vardagen består av andras åkommor, smärta och ensamhet. Mathilde och Thibault känner inte varandra. De är bara två silhuetter bland miljoner andra. Två silhuetter som skulle kunna träffas, stöta ihop eller bara passera varandra. Underjordiska timmar är en roman om tyst våld. Mitt i en pulserande storstad riskerar man att förlora sig själv utan att det hörs ett knyst. Delphine de Vigan är fransyska och bor i Paris. Hon skrev den rosade romanen "No och jag". "Underjordiska...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Josefine Ejebjörk

2016-07-30

Betyg

Efter No och jag var denna historia om möjligt ännu mer deprimerande.

M

Merja A

2014-06-04

Betyg

Man känner igen sig från vilken arbetsmiljö som helst. Huvudpersonen råkar illa ut genom en oproffsig överordnad. Det i sin tur leder till utfrysning och vuxenmobbning. Viktig tema och obehaglig läsning!

S

Satu Koivukangas

2014-03-20

Betyg

En fantastiskt bra bok. Man får följa en kvinna som är mor och änka i en svår tid i hennes liv. Parallellt får man följa en man som är läkare och har brutit från ett förhållande. Kommer deras liv röra varandras?

E

Ellinor Karlberg

2013-05-24

Betyg

Oerhört deppig bok så det gäller att vara i rätt sinnesstämning själv. Igenkänningen i själva kontorsmiljön finns där

Cecilia Fredriksson

2013-02-05

Betyg

Underbar bok! Obehaget sprider sig.

Sanna S

2013-01-02

Betyg

Jobbig läsning men boken beskriver väldigt bra hur utfrysning kan komma smygande i små steg utan att den utfryste ens märker något till att börja med. Precis så här skulle det nog kunna gå till om man råkar ha en psykopat till chef.

G

Gölin Forsberg

2012-03-18

Betyg

Välskriven, spännande och angelägen.

Cajsa Holm

2012-02-14

Betyg

Svår att betygsätta. Förvisso rytmiskt och skönt språk men jag saknar en viss humor och distans. Men jag gillade den trots allt.

I

Ingrid Selnes

2011-10-24

Betyg

Hur känns det att komma till jobbet en dag och du möts av att dina arbetskamrater inte hälsar på dig? Du upptäcker att de ler lite undflyende och tittar bort när du säger hej. Visst skulle det kännas som en mardröm? I romanen "Underjordiska timmar" får läsaren känna inpå bara huden hur mobbing och utfrysning på arbetsplatsen känns.


Mathilde är i 35-årsåldern, bor i Paris med sina två barn i yngre skolålder. Hon är änka sedan maken och barnens far dog i en bilolycka några år tidigare, och hon kämpar för att klara av livet som ensamstående mamma. Arbetet som tjänsteman på högre nivå i ett livsmedelsföretag är både välavlönat och stimulerande, hon är omtyckt av arbetskamraterna och chefer.


En dag inträffar det oförklarliga, det som Mathilde söker svar på genom berättelsens gång. Arbetskamraterna undviker att hälsa och tittar bort när hon kommer till jobbet. Hennes närmaste chef utesluter henne ur samarbetsprojekt och mötesgrupper, och förflyttar henne utan förklaring till ett litet kontorsrum nära soprummet, utan fönster. Hennes dator slutar fungera, trots it-teknikerns reparationer.


Mathilde rannsakar sig själv och eventuella negativa händelser på jobbet de senaste månaderna, men förgäves. Hon kan inte komma på något hon åstadkommit som skulle framkalla den utfrysning hon nu upplever. Hon begär gång på gång ett samtal med sin chef för att försöka förstå, men han gör sig systematiskt otillgänglig. Som en självklar följd drabbas Mathilde av en långsam psykisk nedbrytning, vilket är plågsamt att följa som läsare.


Parallellt med Mathilde får vi följa en helt annan Paris-bo, som också kämpar för att hålla uppe livslusten. Thibault är akutläkare och åker med en jourbil till patienter runt om i Paris. De patienter han möter är ofta de mest utsatta invånarna, han möter många människor i ekonomisk och social misär. Själv pendlar han på randen av självmordstankar efter en uppslitande skilsmässa och flera kärleksförhållanden som mynnat ut i tomhet. Han skriker inombords efter närhet, värme och kärlek, men verkar oförmögen att både ge och ta emot känslor. Han flyr från sitt otillfredsställande liv genom att arbeta ännu hårdare, ta ännu fler journätter i läkarbilen.

Mathilde och Thibault känner inte varandra, som läsare lär vi känna två olyckliga individer i en pulserande storstad. Man känner stark empati och önskan att de ska få ordning på sina privata helveten. Boken förmedlar stämningen av storstadens anonymitet och tunnelbanans underjordiska doft, ett färdmedel som transporterar människor till sina mål utan att man någon gång ger eller får ett leende av sin bänkgranne. Jag önskar så starkt att Mathilde och Thibault ska springa på varandra, mötas i vimlet i tunnelbanan och söka kontakt. Händer detta? Läs boken, begrunda slutet….


I

Ingrid Selnes

2011-10-24

Betyg

Här får läsaren känna inpå bara huden hur mobbing och utfrysning på arbetsplatsen upplevs. Svårt att inte bli berörd av den här boken.