
Underdog är en varm och humoristisk generationsroman för alla som vuxit upp med flourtanter och mindervärdeskomplex. Vi får följa familjen Kraft från sjuttiotalets början, då Ralf Edström var allas idol, till åttitalets mitt, då idolen plötsligt hette Börsen och fotbollsskorna byttes mot loafers med peng. Men det är också en skildring av den enorma samhällsomdaningen som pågått sedan dess. Bodil Kraft är en av otaliga mödrar som är kittet i familjen, en ensamstående fabriksarbeterska i Malmö som mot alla odds och med en stor portion energi lyckas rädda sig ur arbetslöshet och till och med göra en viss karriär. Det är sonen Johan som berättar om henne och om sig själv som pojke, om sin superbegåvade och mobbade syster Monika, om musiken, kläderna och hela det myller av människor som omger familjen Kraft - grannar, släktingar, vänner. blivande MC-ligister och proggiga lärarkandidater. Torbjörn...
Visa mer
Recensioner
2019-11-28
Betyg
Älskade den här boken när jag läste den, både första gången och därefter. Jag får en tydlig bild av Sveriges folkhem på 70-talet, och myser av beskrivningar av tiden. Jag fanns inte då, men kan lätt romantisera över den tiden och hur tydliga bilder jag får av den här boken
2012-03-13
Betyg
En ganska härlig bok på sitt sätt. Inget speciellt händer ändå är det svårt att sluta läsa. Trolige beroende på stämningen och igenkännings faktorn för min del.
Betyg
Jag orkade inte läsa färdigt boken efter en tredjedel och jag brukar ändå vilja kämpa mig igenom de böcker som jag påbörjat. Bara kändes som att den inte kunde ge mig något just nu. Tror att den kan vara riktigt bra ifall man är sugen på att läsa en beskrivande roman om 70-talet eller om man kan känna igen sig i tiden. Själv fastnade jag varken för personerna eller handlingen något särskilt. Läste till och med lite här och lite där i boken och lite i slutet. Det gick bra, men inte blev det så värst mycket intressantare.
Betyg
Det underbara med boken är att alla generationers uppväxt nog kan känna igen sig i många av delarna. Det finns alltid en surgubbe som skäller på ungarna för att de leker och gör ljud ifrån sig. Det finns alltid en Lisbeth i släkten och en Cissi i klassen. Jag gillar hur Flygt skickligt använder sig av språket och lätt går från en ung Johan till en medelålders Johan med större insikt i situationer som uppstår i ungdomsåren.
Betyg
Hyffsat bra bok men lite för mycket stereotypa beskrivningar av den oförstående vuxenvärlden. Arg gubbe som inte ville att man skulle spela fotboll på innnergården osv. Enligt mig så är det ett sundhetstecken att en vuxen kan sätta ner foten gentemot ett gäng med ungdomar. Idag känns det som inte många vågar det.
2010-06-06
Betyg
En lättläst bok om att växa upp på 60-70 talets Sverige. Många igenkänningar under läsningen.
Betyg
En skildring av en tid som inte längre finns men som jag växte upp i. Förort med trånga bostäder. Arbetande föräldrar som ger sina barn en bra grund att stå på. Strävsamt men också ljuspunkter i helger, semestrar och stark sammanhållning. Skildrat så man nästan är där och genom ett uppväxande barns ögon.
2010-01-30
Betyg
Jag förstod aldrig varför Underdog har hyllats av kritikerna. Tyckte själv att den var en enda lång beskrivning av misär och tristess. Ingenting alls för mig med andra ord.
Betyg
Den här boken var en väg tillbaka till barndomen, med alla dess dofter och händelser och skeenden... För mig gav den ett stort intryck och fick mig tänka tillbaka på hur allting var en gång... och fick nya ögon för det som skedde... vi är ett gäng som träffas en gång i månaden, kompisar som jag växt upp med... och däri boken kom allt fram igen... det goa? 70-talet....klasskillnader, drömmen om det goda livet, jag älskade boken verkligen!
Ja... den här var väl bra... fast inte riktigt SÅ bra som den har rykte om sig att vara.
Jag lyssnade till Underdog som radioföljetong, utmärkt uppläst av författaren själv. Mitt stora problem med den här berättelsen, är Flygts iver att kommentera/analysera i princip varenda situation och konflikt, på ett sätt som för mig framstod som både onödigt och snusförnuftigt. Det blev tröttande efter ett tag, eftersom jag ville läsa en roman, och inte sättas i skolbänken, med Torbjörn Flygt som mässande magister.
Men boken har charm, och Flygt en alldeles egen, personlig ton - som hans redaktör kanske skulle ha bett honom lägga band på vid ett flertal tillfälllen i den här berättelsen.