Underbarn

Jacobsen, Roy

| 2011

Flag from sv

51


Det är Berlinmurens, president Kennedys och Jurij Gagarins år. Finn bor ensam med sin mamma i höghusen på Årsvoll i Oslo. Livet är omtumlande, tryggt och betongsocialdemokratiskt. Finn är en skötsam pojke som alltid är noga med att följa alla regler. Men hos modern, som i hans ögon alltid stått för trygghet och balans, börjar han en dag se märkliga tecken på svaghet. Det är som om allt inte är under kontroll. Så en dag kliver Finns halvsyster Linda av bussen och bär på en "kärnvapenladdning i en ljusblå väska". Med Underbarn har Roy Jacobsen skrivit en barndomsskildring som mötts av hänförda läsare och kritiker. Många har talat om hans starkaste bok hittills. Underbarn har flera beröringspunkter med hans stora genombrott Segerherrarna, för vilken han fick det svenska Ivar Lo-priset 1994.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Irene D.

2013-02-03

Betyg

Lättläst o. allmänt mystrevlig.

M

Merja A

2012-05-11

Betyg

Det har varit väldigt trevligt att lyssna på "Underbarn" som radioföljetong.
Finn och hans mamma har en härlig gemenskap tills tillvaron ändras rejält. Halvsystern Linda flyttar in samt en hyresgäst av manligt kön. Väldigt bra uppläsning av skådesspelaren Jonas Kruse.

Ulla Englund

2012-04-29

Betyg

Jag har lyssnat på denna utmärkta barndomskildring (och uppläsning!) från 60-talet via sr.se/radioföljetongen. Roy Jacobsen är en intressant författare.

Annimoure Nilsson

2011-12-27

Betyg

Välskriven. Fina formuleringar...men...precis när jag tror jag "greppat" Finn och hans relation till sin mor och halvsyster...så försvinner känslan av samband. Det tar en ny vändning, i alla fall som det känns. Den gav mig en känsla av "obehag" och jag känner inte att jag efteråt förstår mig på någon av karaktärerna. Jag känner mig helt förvirrad.

Betyg

Fick tyvärr inte nåt riktigt grepp om denna bok...kan inte säga att den hade nån röd tråd i sig..

Bea Skiöld

2011-04-03

Betyg

Välskriven, lättläst bok som man både skrattar och gråter till. Rekommenderas!

I

Ingrid Selnes

2010-03-10

Betyg

Ljus barndomsskildring men med små stänk av bitterhet. Hög nostalgifaktor för mig som är jämngammal med författaren och uppvuxen samma i en annan Osloförort.