Underbara Maj

Karlsson, C T

| 2018

Maj Carrén sitter vid köksbordet en morgon i oktober. Livet har fått sig en ordentlig törn. Självömkan, orkeslösheten och världens undergång upptar större delen av hennes inre. Hennes kropp har under åren vuxit, knäna känns i trapporna och lusten att göra något alls är borta. Inte ens trädgården lockar. Iréne är grannen som inte tänker låta Maj förgås i sorg. Hennes plan är att få ut Maj ur huset och piffa upp den drygt femtioåriga tanten. De har känt varandra hela livet och har alltid bott grannar. Det ska dock snart visa sig att Maj inte vet allt om Iréne. Det blir en intensiv höst. Maj lär sig den magiska tekniska världen och börjar nätdejta. Hon träffar män som kan kvinnokroppen, som sätter hennes njutning framför sin egen och som älskar hennes former. Hon blir också en frekvent gäst på det lokala gymmet. Kroppen stärks, knäna ömmar inte längre och hon får på sig kläder i mindre storlekar....

senior reporter

2021-09-23

jättebra bok-

Under vår och sommar tycker jag att feelgoodläsningen känns allra bäst, och bara genom att titta på den här boken, och läsa baksidestexten kände jag att det inte fanns något bättre sätt att spendera några timmar i värmen än att läsa den här typen av bok.

För det är verkligen en feelgoodbok. Maj är en kvinna i medelåldern, bara det är trevligt och inte helt vanligt som fokus för den här typen av bok. Mer sånt! 55-åringar måste också få finna sig själva. Hon har stött på ett problem och måste hitta tillbaka till sitt gamla jag. Vägen dit går väl visserligen tämligen smärtfritt men det händer en hel del både väntade och oväntade saker längs vägen. Också en eloge för att låta Maj ha en sexualitet som är öppen, att låta henne ha behov och önskningar. Det gillar jag, det behövs det också mer om böcker. Bryt tystnaden, kvinnor har behov! Det är allt som allt en mysig läsning som jag tycker mycket om, och ändå är det något som skaver.

Att det alltid ska vara ett sådant fokus på vikten. Aldrig ska det kunna få vara så att någon är nöjd med sin kropp, oavsett form. Att det alltid ska vara en del av att hitta sig själv, att ”ta itu med” vikten. Hur mycket hade jag, som överviktig, inte älskat att få läsa om en kvinna som fått höra av sin otrogna slusk till make att det var hennes fel för att hon ”låtit sig förfalla och lagt på sig lite” och som genast talat om för honom att hennes kropp baske mig inte var det som var fel på, utan karln i fråga? Att alltid få läsa om att ens egen kroppsform inte duger, det gör inte under för kroppspositivismen. Ändock måste jag säga att jag tycker att det är bra att det inte handlar om bantning för Majs del, utan att hon ”tar itu med det” på ett mer hälsosamt sätt, och det är ändå relativt lite det nämns, det här med vikten.

I övrigt är det här som skrivet en riktigt mysig bok med bra fokus på Maj. Jag gillar Maj väldigt mycket. Hon känns öppensinnad och mysig, och ibland glömmer jag bort att hon är femtiofem och inte närmare åttio eftersom hon känns som en riktig bullmormor. En sådan man vill ha i sitt eget liv. Relationerna hon har är oerhört fina att se (ja, inte alla förstås) och jag gillar hur hon ser på saker, även om jag ibland vill skaka om människan och säga åt henne att skärpa sig på en gång.

Språket är bra, passar genren och det gör även handlingen. Jag tycker att C T Karlsson har lyckats få in en hel del svåra ämnen i den här feelgood-boken och den som vill läsa en bok med inte hel rak väg till slutet nu under årets soliga månader kan gott sätta sig med den här och njuta ett tag. Vem vet, kanske kan Maj ge några tips?

Näääääää

Blommiga Barbro

2018-12-29

Lättlyssnad och småcharmig roman som man snabbt tar sig igenom. Boken är välskriven och har en viss humor, även om jag personligen inte blir berörd av vare sig handlingen eller huvudkaraktären, Maj. Som sagt, lättlyssnad, småunderhållande och absolut läsvärd, men ingen direkt bladvändare. Helt okej uppläsare.
Slutbetyg, en medel 3:a!

V

villa-freja.se

2018-08-23

Underbara Maj är en härlig, men smått överdriven feelgood med en huvudperson, Maj, som jag stör mig lite på. Hon är svår att lära känna och jag tycker nog att allt det hon går igenom känns lite väl otroligt för en och samma människa. Speciellt i den takt händelserna tar sig form.

Inledningsvis tycker jag mycket om berättelsen och tänker att den har stor potential att gå på djupet och bli en sådan där feelgood som jag uppskattar, nämligen verklighetstrogen och långt ifrån rosenskimrande. Till en början känns Maj riktigt sympatisk där hon sitter fast i orkeslöshet. Hennes granne och väninna Iréne knackar på dörren och lyckas få med Maj på en rask promenad och jag tänker att det skulle kunna vara en berättelse om att ta sig upp på fötter igen efter en lång tid av psykisk ohälsa. En berättelse att känna igen sig i. Istället blir det en charmig, smått otrolig berättelse, om nätdejting, stalking och sex.

Charmig, rolig och helt underbar!